Skip to main content

Γάζα: Άρχισε η διαδικασία απελευθέρωσης ομήρων

REUTERS/Amir Cohen

Η Χαμάς παρέδωσε 13 ομήρους στον Ερυθρό Σταυρό, ο οποίος θα τους συνοδεύσει στο πέρασμα της Ράφα - Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης έκανε λόγο για απελευθέρωση και 12 Ταϊλανδών

Αρχίζει η διαδικασία απελευθέρωσης ομήρων από τη Γάζα, στο πλαίσιο της συμφωνίας Ισραήλ – Χαμάς.

Βάσει της συμφωνίας, σήμερα, Παρασκευή, θα απελευθερωθούν 13 γυναίκες και παιδιά. Ακολούθως, 39 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι -24 γυναίκες και 15 έφηβοι- θα απελευθερωθούν από τις ισραηλινές φυλακές.

Ήδη, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, η Χαμάς παρέδωσε 13 ομήρους στον Ερυθρό Σταυρό, ο οποίος θα τους συνοδεύσει, βάσει όσων έχουν γίνει γνωστά, στο πέρασμα της Ράφα, στα σύνορα Γάζας – Αίγυπτου.

Αφού περάσουν τα σύνορα, οι στρατιώτες των ισραηλινών δυνάμεων θα υποδεχθούν τους ομήρους στην αιγυπτιακή πλευρά. Στη συνέχεια θα υποβληθούν σε αρχική ιατρική εξέταση από τους Ισραηλινούς εκπροσώπους και θα υπάρξει μια πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ αυτών και των οικογενειών τους.

Όσοι κριθεί ότι χρειάζονται επείγουσα ιατρική περίθαλψη θα μεταφερθούν στο Νοσοκομείο Soroka ενώ οι υπόλοιποι θα κατανεμηθούν στα πέντε ιατρικά κέντρα που έχουν προετοιμαστεί για την υποδοχή τους. Εκεί θα τους περιμένουν οι συγγενείς τους, μαζί με ιατρική και ψυχολογική ομάδα. Αργότερα, θα υποβληθούν σε ολοκληρωμένες ιατρικές εξετάσεις και ενήλικοι όμηροι θα ανακριθούν από τις αρχές.

Μερικές οικογένειες ομήρων που αναμένεται να απελευθερωθούν έχουν φτάσει στα ιατρικά κέντρα όπου θα οδηγηθούν οι 13 όμηροι.

Υπενθυμίζεται ότι από το πρωί, στο πλαίσιο της συμφωνίας Ισραήλ – Χαμάς με τη μεσολάβηση του Κατάρ, βρίσκεται σε ισχύ τετραήμερη κατάπαυση του πυρός.

Απελευθερώνονται 12 Ταϊλανδοί όμηροι

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι έλαβε επιβεβαίωση για την απελευθέρωση 12 Ταϊλανδών εργατών, οι οποίοι βρίσκονται μεταξύ των ομήρων.

Εκτιμάται ότι κατά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, απήχθησαν 26 Ταϊλανδοί υπήκοοι.

Συνολικά, περισσότεροι από 200 άνθρωποι κρατούνται όμηροι στη Γάζα από τη Χαμάς.

Διαβάστε επίσης:

Γάζα: Πώς θα γίνει η ανταλλαγή ομήρων και κρατούμενων