Skip to main content

Ολλανδία: Η αγωνία των μουσουλμάνων μετά τα «σοκαριστικά» εκλογικά αποτελέσματα

REUTERS/Yves Herman

Ο Γκερτ Βίλντερς, έχει καταδικαστεί για διακρίσεις όταν αποκάλεσε τους Μαροκινούς "αποβράσματα"

Ο Γκερτ Βίλντερς τη χαρακτήρισε ως την “πιο όμορφη ημέρα” της πολιτικής του ζωής. Αλλά για πολλούς, σε ολόκληρη την Ολλανδία, η είδηση ότι το ακροδεξιό, αντι-ισλαμικό κόμμα του Βίλντερς έλαβε τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές της Τετάρτης, σήμανε συναγερμό για το τι μπορεί να ακολουθήσει σε μια χώρα που κάποτε θεωρούνταν φάρος ανεκτικότητας.

“Τα αποτελέσματα των εκλογών είναι σοκαριστικά για τους Ολλανδούς μουσουλμάνους”, δήλωσε ο Muhsin Köktas από το Contact Body for Muslims and Government. “Δεν περιμέναμε ότι ένα τέτοιο κόμμα με ένα πρόγραμμα που αντιτίθεται στις βασικές αρχές του κράτους δικαίου θα γινόταν τόσο ισχυρό”.

Ο Βίλντερς έχει εδώ και καιρό βάλει στο στόχαστρο το Ισλάμ, περιγράφοντάς το ως φασιστική ιδεολογία μιας “οπισθοδρομικής κουλτούρας” και μιας “οπισθοδρομικής θρησκείας”.

Ο «Ολλανδός Τραμπ» προκαλεί σεισμό στην Ευρώπη

Ο αρχηγός του PVV, λόγω των προκλητικών του θέσεων, βρίσκεται υπό αστυνομική προστασία από το 2004 ενώ το 2016 καταδικάστηκε για διακρίσεις όταν αποκάλεσε τους Μαροκινούς “αποβράσματα” σε προεκλογική συγκέντρωση.

Αν και προσπάθησε να αμβλύνει την αντι-ισλαμική ρητορική του κατά την προεκλογική περίοδο, το μανιφέστο του κόμματος περιλαμβάνει την απαγόρευση των τζαμιών, του Κορανίου και της ισλαμικής μαντίλας στα κυβερνητικά κτίρια.

Το μανιφέστο του PVV αναφέρει ότι αυτές οι άδειες διαμονής θα πρέπει να ακυρωθούν γιατί “ορισμένα μέρη της Συρίας είναι πλέον ασφαλή”.

Ελπίδες στους πολίτες των Κάτω Χωρών

Όταν τα αποτελέσματα των εκλογών ξεκαθάρισαν, το βράδυ της Τετάρτης, ο Βίλντερς υποσχέθηκε να προωθήσει πολιτικές “εντός του νόμου και του συντάγματος”.

Η προφανής αλλαγή τόνου δεν παρηγόρησε ιδιαίτερα τον Köktas. “Έχουμε μεγάλες ανησυχίες για το μέλλον του Ισλάμ και των μουσουλμάνων στις Κάτω Χώρες”, δήλωσε.

Ελπίζει ωστόσο ότι οι πολίτες από όλες τις Κάτω Χώρες θα ενωθούν για να υπερασπιστούν και να προστατεύσουν το κράτος δικαίου. “Αυτό είναι απολύτως απαραίτητο, όχι μόνο για το μέλλον των μουσουλμάνων αλλά και για το μέλλον της φιλήσυχης ολλανδικής κοινωνίας”, πρόσθεσε.

Με καταμετρημένες σχεδόν όλες τις ψήφους, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των εκλογών της Τετάρτης έδειξαν ότι το PVV κατέλαβε 37 έδρες, περισσότερες από κάθε άλλο κόμμα.

“Η αγωνία και ο φόβος είναι τεράστιοι”, δήλωσε ο Habib El Kaddouri, ο οποίος ηγείται μιας ολλανδικής οργάνωσης που εκπροσωπεί τους Ολλανδούς Μαροκινούς. “Ο Βίλντερς είναι γνωστός για τις ιδέες του σχετικά με τους μουσουλμάνους και τους Μαροκινούς. Φοβόμαστε ότι θα μας παρουσιάσει ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας”.

Ενώ μένει να δούμε αν ο Βίλντερς μπορεί να συγκεντρώσει αρκετή υποστήριξη για να σχηματίσει πλειοψηφία ή να γίνει πρωθυπουργός, ο El Kaddouri επισήμανε το ευρύτερο μήνυμα που στέλνουν οι Ολλανδοί αγκαλιάζοντας έναν άνθρωπο που έχει χαρακτηριστεί ως η ολλανδική εκδοχή του Ντόναλντ Τραμπ. “Δεν ξέρω αν οι μουσουλμάνοι εξακολουθούν να είναι ασφαλείς στις Κάτω Χώρες”, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ANP. “Ανησυχώ για αυτή τη χώρα”.

Αρνήθηκε να τον συγχαρεί

Ο Στέφαν βαν Μπάαρλ, ηγέτης του κόμματος των δικαιωμάτων της μειονότητας Denk, αρνήθηκε να συγχαρεί τον Βίλντερς για την εκλογική επιτυχία του PVV. “Το γεγονός ότι είναι το μεγαλύτερο κόμμα αποτελεί απειλή για ένα εκατομμύριο Ολλανδούς μουσουλμάνους”, δήλωσε στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Nos.

Το βράδυ της Τετάρτης, ο Βίλντερς δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να ανταποκριθεί στις ελπίδες των ψηφοφόρων του και υποσχέθηκε ότι “η Ολλανδία θα επιστρέψει στους Ολλανδούς, το τσουνάμι ασύλου και η μετανάστευση θα περιοριστούν”.

naftemporiki.gr