Skip to main content

Unicef: Η Γάζα «το πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο για ένα παιδί»

Ένα παιδί κοιτάζει πίσω από τζάμι, ενώ Παλαιστίνιοι με διπλή υπηκοότητα περιμένουν στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο, με την ελπίδα να μπορέσουν να φύγουν από τη Γάζα, 1 Νοεμβρίου 2023. Φωτ. REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

«Η Unicef απευθύνει έκκληση για μια επείγουσα ανθρωπιστική παύση πυρός προκειμένου να μπει ένα τέλος άμεσα σε αυτήν τη σφαγή»

Η Λωρίδα της Γάζας είναι σήμερα «το πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο για ένα παιδί», ανέφερε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η επικεφαλής της Unicef, Κάθριν Ράσελ.

Περισσότερα από 5.300 παιδιά σκοτώθηκαν από τις 7 Οκτωβρίου, δηλαδή 115 παιδιά την ημέρα, δήλωσε η κ. Ράσελ, προειδοποιώντας παράλληλα για τους κινδύνους επιδημιών και υποσιτισμού.

«Σύμφωνα με αυτούς τους αριθμούς, τα παιδιά αντιπροσωπεύουν το 40% των θανάτων στη Γάζα. Αυτό είναι άνευ προηγουμένου. Με άλλα λόγια, η Λωρίδα της Γάζας αποτελεί το πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο για ένα παιδί», συμπλήρωσε η ίδια, αναφέροντας επίσης πως 1.200 παιδιά θεωρούνται αγνοούμενα, ορισμένα εκ των οποίων βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια κτηρίων που επλήγησαν από βομβαρδισμούς.

«Τα παιδιά της Γάζας βρίσκονται σε μια κατάσταση ακραίου κινδύνου, εξαιτίας των καταστροφικών συνθηκών διαβίωσης. Ένα εκατομμύριο παιδιά, όλα τα παιδιά της περιοχής, βρίσκονται αντιμέτωπα με τη διατροφική ανασφάλεια, η οποία θα μπορούσε να εξελιχθεί σύντομα σε μια καταστροφική κρίση που θα συνδέεται με τον υποσιτισμό», προειδοποίησε.

«Προκειμένου τα παιδιά να επιβιώσουν, προκειμένου οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις να μπορέσουν να παραμείνουν και να δρουν, οι ανθρωπιστικές παύσεις απλά δεν επαρκούν», τόνισε η επικεφαλής της Unicef.

«Η Unicef απευθύνει έκκληση για μια επείγουσα ανθρωπιστική παύση πυρός προκειμένου να μπει ένα τέλος άμεσα σε αυτήν τη σφαγή», συμπλήρωσε.