Skip to main content

Ισπανία: 12 γυναίκες υπουργοί στη νέα κυβέρνηση Σάντσεθ

REUTERS/Susana Vera

Διάγγελμα του επανεκλεγέντα Σάντσεθ - Από 22 υπουργεία θα αποτελείται η νέα κυβέρνηση

Με διάγγελμά του ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε τους υπουργούς της κυβέρνησής του.

Η κυβέρνηση θα αποτελείται από 22 υπουργεία και 12 γυναίκες σε υπουργικές θέσεις. Επικυρώνει επίσης ότι θα υπάρχουν τέσσερις αντιπροεδρίες και πάλι με γυναίκες επικεφαλής και τόνισε ότι «μια κυβερνητική θητεία υψηλού πολιτικού προφίλ ξεκινά, άρα χρειάζεται ομάδα υψηλού πολιτικού προφίλ».

Ο Φέλιξ Μπολάνιος θα είναι ο άνθρωπος-κλειδί, που θα αναλάβει το υπερυπουργείο Προεδρίας και Δικαιοσύνης, ένα θεμελιώδες ζήτημα σε ένα νομοθετικό σώμα που κυριαρχείται από τον νόμο περί αμνηστίας, του οποίου είναι ο κύριος αρχιτέκτονας.

Ισπανία: 170.000 στους δρόμους ενάντια στη συμφωνία Σάντσεθ – Καταλανών αυτονομιστών

Προάγεται επίσης, όπως αναφέρει η El Pais, η Μαρία Χεσούς Μοντέρο, η οποία επαναλαμβάνει ως υπουργός Οικονομικών, αλλά θα είναι και αντιπρόεδρος, η τέταρτη, μαζί με τη Νάντια Καλβίνο, τη Γιολάντα Ντίαθ και την Τερέσα Ριμπέρα.

«Η νέα κυβέρνηση θα έχει έντονο φεμινιστικό χαρακτήρα και θα είναι συνεχής στον οικονομικό τομέα και στις δημόσιες πολιτικές. Νέες προτεραιότητες εισάγονται με τα νέα υπουργεία και θα δοθεί προτεραιότητα στον διάλογο», τόνισε  ο Σάντσεθ. «Θέλω να αναδείξω τη σταθερότητα της πολιτικής σταδιοδρομίας όσων απαρτίζουν τη νέα κυβέρνηση», υπογράμμισε.

«Η Ισπανία σε ένα πολύ δύσκολο πλαίσιο μεγαλώνει περισσότερο. Η Ισπανία είναι πιο δυνατή από ό,τι πριν από πέντε χρόνια, αν και υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν. Το εγχείρημα της χώρας είναι απόλυτα συγκεκριμένο και είμαστε αποφασισμένοι να το πετύχουμε. Έχουμε την ομάδα για να το πετύχει».