Skip to main content

Ουκρανία: Πώς «έκαψε» 15 εκατ. δολάρια- Ανατίναξε το ρωσικό σύστημα αεράμυνας «Drone Killer» (βίντεο)

EPA/MAXIM SHIPENKOV

Το Κίεβο υποστηρίζει ότι ανατίναξε το αυτοκινούμενο αντιαεροπορικό και πυραυλικό σύστημα Pantsir-S1

Οι ουκρανικές δυνάμεις κατέστρεψαν ένα προηγμένο ρωσικό σύστημα αεράμυνας στην Χερσώνα, της νότιας Ουκρανίας, όπως υποστηρίζουν δημοσιεύοντας το σχετικό βίντεο.

Δείτε εδώ το βίντεο

Στο βίντεο, το οποίο έχει δημοσιευθεί επίσης σε λογαριασμούς πληροφοριών ανοιχτού κώδικα, διακρίνεται το ρωσικό σύστημα αεράμυνας Pantsir-S1 να δέχεται ουκρανικά πυρά στην Χερσώνα, η οποία είναι μία από τις τέσσερις ουκρανικές περιοχές που προσαρτήθηκαν από τη Μόσχα το φθινόπωρο του 2022.

Η Χερσώνα είναι όμως εν μέρει μόνο κατεχόμενη από τις ρωσικές δυνάμεις. Οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από τη Χερσώνα και τη δυτική όχθη του Δνείπερου πριν από περίπου έναν χρόνο, όμως βομβαρδίζουν συχνά αυτές τις περιοχές, από τις θέσεις τους στην ανατολική όχθη του ποταμού.

Οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιχειρήσεις στην ανατολική όχθη του Δνείπερου, οι οποίες συνεχίστηκαν την Κυριακή, ανέφερε στην τελευταία του ενημέρωση το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW).

Ρωσία: Κόλαση περιμένει τους Ουκρανούς που πέρασαν τον Δνείπερο

Το αυτοκινούμενο αντιαεροπορικό και πυραυλικό σύστημα Pantsir-S1 του Κρεμλίνου αναπτύσσεται στην Ουκρανία καθ’ όλη τη διάρκεια της πολεμικής προσπάθειας της Μόσχας, που πλησιάζει τον 21ο μήνα της.

Το κινητό σύστημα μικρού βεληνεκούς, που πιστεύεται ότι αξίζει περίπου 15 εκατ. δολάρια, έχει σχεδιαστεί για χρήση κατά αεροσκαφών, πυραύλων κρουζ, κατευθυνόμενων πυρομαχικών ακριβείας και για υποστήριξη άλλων μονάδων αεράμυνας έναντι μεγαλύτερων χτυπημάτων.

Το σύστημα Pantsir ότι καταστράφηκε κοντά στο χωριό Τσάπλινκα της Χερσώνας, ανέφερε γνωστός λογαριασμός πληροφοριών ανοιχτού κώδικα, που αποκάλεσε το σύστημα «drone killer». Το χωριό βρίσκεται πολύ πίσω από τις τρέχουσες γραμμές του μετώπου στα εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία και τα διεθνή μέσα που μεταδίδουν την είδηση της καστροφής του συστήματος σημειώνουν ότι δεν έχει επαληθευθεί από ανεξάρτητη πηγή.