Skip to main content

Γερμανία: Μια 35χρονη «καπετάνισσα» για την Αριστερά

(Πηγή φωτ. twitter.com/CaroRackete)

Με την υποψηφιότητά της Καρόλα, η γερμανική Αριστερά θέλει να επαναπροσδιορίσει την ταυτότητα του κόμματος, κάνοντας άνοιγμα στους ακτιβιστές από τα πράσινα και κοινωνικά κινήματα»

«Όσοι ήθελαν να φύγουν, έφυγαν. Έχουμε χώρο»: Με αυτό το σύνθημα, τα μέλη της αποδεκατισμένης Γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) «αποχαιρέτησαν» το Σαββατοκύριακο στο συνέδριό τους τη Σάρα Βάγκενκνεχτ -πιο διάσημη βουλευτή τους- και υποδέχθηκαν ένα νέο πρόσωπο- και μάλιστα ως επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου για τις εκλογές της 8ης Ιουνίου. Το όνομά της Καρόλα Ράκετε και δεν είναι μέλος του κόμματος, αλλά ακτιβίστρια ενάντια στην κλιματική κρίση.

Η 35χρονη σήμερα Καρόλα έγινε γνωστή το 2019 όταν ως καπετάνιος ενός πλοίου, διέσωζε μετανάστες στη Μεσόγειο, εργαζόμενη για τη γερμανική οργάνωση Sea Watch. Τον Ιούνιο του 2019 συνελήφθη  μάλιστα από τις ιταλικές αρχές για την αποβίβαση 40 μεταναστών από το σκάφος της, χωρίς άδεια, στο λιμάνι της Λαμπεντούζα. Η Καρόλα καταδικάστηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό, αλλά τον Ιανουάριο του 2020, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας, την αθώωσε οριστικά.

«Η αριστερά πρέπει να ανανεωθεί», τόνισε η Ράκετε, μιλώντας στο συνέδριο του κόμματος, που πραγματοποιήθηκε στο Άουγκσμπουργκ, στη νότια Γερμανία. «Στην Ευρώπη αντιμετωπίζουμε μια επιλογή: ανθρώπινα δικαιώματα ή λευκή υπεροχή. κλιματική δικαιοσύνη ή κλιματικό απαρτχάιντ, μια καλή ζωή για όλους ή η επιστροφή του φασισμού», σημείωσε και πρόσθεσε: «Η κλιματική αλλαγή είναι μια κοινωνική κρίση που επιδεινώνει τις κοινωνικές ανισότητες», πρόσθεσε.

Η Ράκετε δεν έχει φυσικά το πολιτικό βάρος της Σάρα Βάγκενκνεχτ, ιδρυτικού μέλους του μετα-κομμουνιστικού Κόμματος του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (PDS), από τον οποίο γεννήθηκε το Die Linke. Με την υποψηφιότητά της Καρόλα, η γερμανική Αριστερά θέλει να επαναπροσδιορίσει την ταυτότητα του κόμματος, κάνοντας άνοιγμα στους ακτιβιστές από τα πράσινα και κοινωνικά κινήματα».

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Αριστεράς στην Bundestag, Ντίτμαρ Μπαρτς, επισήμανε στην ομιλία του ότι ένα άνοιγμα μάλλον δεν αρκεί. «Με τις τελευταίες κρατιδιακές εκλογές, πρέπει να παραδεχτούμε ότι η αριστερά δεν βρίσκεται σε άνοδο», τόνισε. «Η πολιτική στήριξη δεν δημιουργείται μόνο με το να μιλάμε για το άτομο Α και να επικρίνουμε δημόσια το άτομο Β. Η ώθηση δημιουργείται από την προσαρμογή μεταξύ της προγραμματικής προσφοράς και των προσδοκιών των απλών ανθρώπων σε αυτήν τη χώρα.», σημείωσε ο Μπαρτς.

Μια νέα αρχή;

Η «στροφή προς πιο πράσινες πολιτικές» της Αριστεράς είναι επίσης αποτέλεσμα της αποχώρησης της Σάρα Βάγκενκνεχτ, η οποία επέκρινε ανοιχτά τόσο τις πράσινες πολιτικές, όσο και τη στάση του κόμματος στο προσφυγικό. Η νέα συμμαχία υπό τη Βάγκενκνεχτ (BSW), ιδρύθηκε πριν λίγες μέρες με τη συμμετοχή εννιά πρώην βουλευτών της Αριστεράς και στοχεύει να μετάσχει στις ευρωπαϊκές εκλογές με μια πιο κοινωνικά συντηρητική πλατφόρμα.

Αν και η ηγεσία του Die Linke ισχυρίζεται ότι η διάσπαση έχει επανενώσει το κόμμα, ωστόσο θα χάσει τα προνόμια που είχε στη Bundestag, καθώς θα διαθέτει λιγότερους βουλευτές από τον απαιτούμενο αριθμό των 37.

Στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, η Αριστερά αντιμετωπίζει μάλιστα να μην υπερβεί το εκλογικό όριο του 5%, για να εκπροσωπηθεί στην Ομοσπονδιακή Βουλή. Σε αντίθεση με προηγούμενες προβλέψεις, ωστόσο, το Die Linke δεν έχει μεγάλη διαρροή οπαδών προς το κόμμα της Σάρα Βάγκενκνεχτ και έχει καλές πιθανότητες να διατηρήσει τις πέντε έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο. Σύμφωνα με έρευνα από το Ινστιτούτο Κριτικής Κοινωνικής Ανάλυσης, έναν ερευνητικό οργανισμό που συνδέεται με την Die Linke, το BSW προσελκύει κυρίως συντηρητικούς ψηφοφόρους. «Το εκλογικό δυναμικό των δύο κομμάτων [Die Linke και BSW] επικαλύπτεται πολύ λιγότερο από το αναμενόμενο», έγραψε ο πρόεδρος του ινστιτούτου, Μάριο Καντέγιας.