Skip to main content

Γερμανία – Τουρκία: Επίσκεψη με «αγκάθια» του Ερντογάν στο Βερολίνο

REUTERS/Umit Bektas

Στη συνάντηση με τον Σολτς, ο Ερντογάν αναμένεται να ζητήσει την αγορά  40 αεροσκαφών Eurofighter Typhoon

H σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει το απόγευμα στο Βερολίνο ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ και τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς.

Η ολιγόωρη επίσκεψη Ερντογάν στη Γερμανία -η πρώτη έπειτα από τρία χρόνια- είχε προγραμματιστεί πριν από την έκρηξη του πολέμου στη Γάζα και θεωρείται ιδιαίτερα «ευαίσθητη» λόγω της διαφοράς απόψεων ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει πάρει θέση υπέρ της Χαμάς στη σύγκρουση, ενώ το Βερολίνο στηρίζει το Ισραήλ. «Αν ο Ερντογάν συνεχίσει τις φραστικές του επιθέσεις κατά του Ισραήλ στην κοινή συνέντευξη Τύπου στην καγκελαρία, ο Σολτς θα παραμείνει σιωπηλός;» διερωτάται το γερμανικό δίκτυο n-tv.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στεφεν Χάμπεστρέιτ, αναφερόμενος στη διαμάχη γύρω από τον ορισμό του Ισραήλ από τον Ερντογάν ως «τρομοκρατικό κράτος», τόνισε ότι «θα είναι μια επίσκεψη ενός δύσκολου εταίρου και θα συζητήσουμε πολλά θέματα».

Ο καγκελάριος Σολτς είχε απορρίψει πρόσφατα τις φραστικές επιθέσεις του Ερντογάν κατά του Ισραήλ ως «παράλογες», αλλά δεν θέλει όμως και να μπλοκάρει το κανάλι επικοινωνίας με την Τουρκία, εκτιμούν οι γερμανικές εφημερίδες. Γερμανοί πολίτες συγκαταλέγονται στους περισσότερους από 240 ομήρους της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση χρησιμοποιεί όλους τους διπλωματικούς διαύλους εδώ και εβδομάδες, για να τους απελευθερώσει. «Η Τουρκία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μεσολαβητής λόγω των σχέσεών της με τη Χαμάς», τονίζει η FAZ.

Στο μέλλον, επίσης, η Τουρκία θα μπορούσε να εμπλακεί ως γέφυρα μεταξύ της Δύσης και του ισλαμικού κόσμου στην αναζήτηση μιας πολιτικής λύσης στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Διαφωνία για την αγορά Eurofighter Typhoon

Στη συνάντηση με τον Σολτς, ο Ερντογάν αναμένεται επίσης να ζητήσει την αγορά 40 αεροσκαφών Eurofighter Typhoon, έχοντας ήδη εξασφαλίσει τη συγκατάθεση της Αγγλίας και της Ισπανίας –χώρες που μετέχουν στην παραγωγή του ευρωπαϊκού μαχητικού. «Θέλουμε να αγοράσουμε το Eurofighter. Ένα πολύ αποτελεσματικό αεροσκάφος», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ. «Τόσο η Αγγλία όσο και η Ισπανία λένε “ναι” και εργάζονται για να πείσουν τη Γερμανία. Αγγλία και  Ισπανία μας διαβεβαιώνουν ότι θα λύσουν αυτό το πρόβλημα», πρόσθεσε ο Γκιουλέρ.

Σύμφωνα με το Bloomberg πάντως, ο Γερμανός Καγκελάριος Σολτς θα μπλοκάρει το σχέδιο πώλησης των αεροσκαφών στον  Ερντογάν , καθώς τα μέλη του ΝΑΤΟ εκφράζουν ανησυχίες για τις τρέχουσες συμμαχίες της Τουρκίας.

Γερμανοί αξιωματούχοι τονίζουν μάλιστα ότι ο Σολτς δεν επιθυμεί την πώληση πολεμικών αεροσκαφών στην Τουρκία λόγω σειράς εντάσεων στις διμερείς σχέσεις και της αγοράς συστημάτων αεράμυνας από τη Ρωσία.

Τουρκία: Συζητήσεις για την απόκτηση Eurofighter