Skip to main content

Γάζα: Μπουλντόζες έξω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα- Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του Ισραήλ

Israeli Defence Forces/Handout via REUTERS

Αντιδράσεις για την έφοσο στο ιατρικό συγκρότημα- Αναζητούνται τα τούνελ της Χαμάς

Το Ισραήλ εντείνει τις επιχειρήσεις του γύρω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας, αφού ανακοίνωσε ότι κατά την έφοδό του στο εσωτερικό του ιατρικού συγκροτήματος την Τετάρτη εντόπισε όπλα και εξοπλισμό της Χαμάς.

Το Ισραήλ έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τη Χαμάς ότι έχει δημιουργήσει κέντρο διοίκησης σε ένα δίκτυο τούνελ κάτω από το νοσοκομείο, έναν ισχυρισμό που επιβεβαιώνουν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών αλλά η Χαμάς αρνείται.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Αμερικανού προέδρου. Αναφερόμενος στην επιχείρηση στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας, ο Τζο Μπάιντεν εκτίμησε ότι το Ισραήλ παίρνει ρίσκο με αυτή την έφοδο, αλλά «ένα πράγμα έχει αποδειχθεί: η Χαμάς έχει γραφεία, όπλα, υλικό, κάτω από αυτό το νοσοκομείο και, υποπτεύομαι, και άλλα».

Πάντως, οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις δεν έκαναν καμία αναφορά στον εντοπισμό εισόδων τούνελ στο Αλ Σίφα, μετά τις έρευνες τους.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε σήμερα ότι ο στρατός του Ισραήλ ανέπτυξε μπουλντόζες στο νοσοκομείο Αλ Σίφα.

«Ισραηλινές μπουλντόζες κατέστρεψαν τμήματα της νότιας εισόδου» του κέντρου υγείας, ανέφερε το υπουργείο σε λακωνική ανακοίνωσή του στα αραβικά.

Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση στο νοσοκομείο.

«Απόψε διεξάγουμε στοχευμένη επιχείρηση στο νοσοκομείο Σίφα. Συνεχίζουμε να προχωράμε μπροστά», τόνισε μέσω Telegram ο υποστράτηγος Γιαρόν Φίνκελμαν, επικεφαλής των δυνάμεων που διεξάγουν επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, διεξήγαγε επίσης επιχείρηση μέσα στο μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Γάζα, προτού ανακοινώσει πως απέσυρε τους στρατιωτικούς του και τα άρματα μάχης του, εν μέσω έντονων ανησυχιών και επικρίσεων σε διεθνές επίπεδο.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 2.300 άνθρωποι, ασθενείς, νοσηλευτικό προσωπικό και εκτοπισμένοι, βρίσκονται στο κτιριακό συγκρότημα.