Skip to main content

Ο πρέσβης του Ισραήλ στη «Ν»: Θα πρέπει να διαλύσουμε τη Χαμάς

Ο πόλεμος θα συνεχιστεί όσο χρειαστεί για να πετύχουμε τον στόχο μας, διαμηνύει. Πώς σχολιάζει τη θέση της Ελλάδας, αλλά και της Τουρκίας

«Η Χαμάς δεν πολεμά υπέρ των Παλαιστινίων, αλλά χτυπάει πισώπλατα τον παλαιστινιακό λαό», τονίζει ο πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα, Νόαμ Κατς, σε συνέντευξή του στην Ναυτεμπορική και στον Μιχάλη Ψύλο, καθώς η επίθεση στο Ισραηλ και ο τρομερός πόλεμος στη Γάζα έκλεισε ήδη 40 ημέρες με χιλιάδες νεκρούς.

Ο Ισραηλινός πρεσβευτής τονίζει ότι ο πόλεμος αυτός «επιβλήθηκε στο Ισραήλ», μετά την βάρβαρη επίθεση της Χαμάς εναντίον αθώων ισραηλινών πολιτών και την απαγωγή πάνω από 240 ομήρων. Εκτιμά μάλιστα ότι πιθανότατα ,θα περάσουν μήνες για να ολοκληρωθεί η επιχείρηση. «Ο πόλεμος θα συνεχιστεί όσο χρειαστεί, μέχρι να πετύχουμε τους στόχους μας: Την πλήρη διάλυση της Χαμάς, την απελευθέρωση όλων των ομήρων, αλλά  και να αποτρέψουμε την επέκταση του πολέμου από το Ιράν που εξοπλίζει τη Χαμάς και τις κοντινές της οργανώσεις»

Αναφορικά με την μεταπολεμική κατάσταση, ο Νόαμ Κατς υπογραμμίζει ότι «οι Παλαιστίνιοι πρέπει να κυβερνούν τη Γάζα, αλλά κάθε μελλοντική λύση δεν μπορεί να έχει σχέση με τη Χαμάς. Εμείς δεν θέλουμε να ανακαταλάβουμε τη Γάζα, αλλά να ενισχύσουμε τις δυνατότητες ασφαλείας στη Λωρίδα. Αυτό σημαίνει ότι αν η Χαμάς επιχειρήσει να επιστρέψει στη Γάζα με κάποια μορφή και να επιβάλει το δικτατορικό της καθεστώς, θα αναγκαστούμε να δράσουμε ξανά»

Ερωτηθείς για την υπέρ της Χαμάς στάση της Τουρκίας, ο Ισραηλινός  πρέσβης τονίζει ότι είναι «εντελώς λάθος». «Η Τουρκία –λέει-από το ξεκίνημα της κρίσης, βρέθηκε στη λάθος πλευρά της ιστορίας».

Αντίθετα, ο κ. Κατς εκφράζει πλήρη ικανοποίηση για τη στάση της Αθήνας και του ελληνικού λαού. «Η Ελλάδα υποστηρίζει  σαφώς το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων μιας ένοπλης σύρραξης. Εχουμε γίνει επίσης δέκτες μεγάλης υποστήριξης και αλληλεγγύης από τον  Ελληνικό λαό που θέλει ένα καλύτερο μέλλον για τους Παλαιστίνιους, τους Ισραηλινούς, για όλους μας», σημειώνει ο πρέσβης του Ισραήλ.

Όλη η συνέντευξη

Κύριε Πρέσβη σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξή σας στην Ναυτεμπορική. Συμπληρώθηκαν ήδη 40 ημέρες εχθροπραξιών μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και το ερώτημα που τίθεται είναι πότε θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος;

Κύριε Ψύλε, θέλω να τονίσω ευθύς εξαρχής ότι ο πόλεμος αυτός μας επιβλήθηκε, μετά την αιματηρή βάρβαρη επίθεση της Χαμάς εναντίον αθώων πολιτών και την απαγωγή πάνω από 240 ομήρων. Η απάντηση είναι απλή: Ο πόλεμος θα συνεχιστεί όσο χρειαστεί, μέχρι να πετύχουμε τους στόχους μας: Την πλήρη διάλυση της Χαμάς την απελευθέρωση όλων των ομήρων, αλλά και να αποτρέψουμε την επέκταση του πολέμου από το Ιράν που εξοπλίζει τη Χαμάς και τις κοντινές της οργανώσεις.

Σε ποια φάση είναι μέχρι τώρα οι Ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις για την εξάλειψη του στόχου που έχετε θέσει για την εξάλειψη της Χαμάς;

Θα χρειαστούν πιθανότατα μήνες για να ολοκληρωθεί η επιχείρηση. Πρέπει να συντρίψουμε τον στρατό της Χαμάς. Εχει 40.000 άνδρες του στρατού της οργάνωσης.Θέλουμε να συλλάβουμε τους στρατιωτικούς της ηγέτες και τα στελέχη της και να τους οδηγήσουμε στη δικαιοσύνη. Αλλά και να καταστρέψουμε τις επιχειρησιακές δυνατότητες του τρομοκρατικού κράτους της Χαμάς. Είμαστε τώρα στο μέσον της δεύτερης φάσης της επιχείρησής μας στη Γάζα. Δεν είναι το τελικό στάδιο. Αυτή η φάση ξεκίνησε με επιχειρήσεις που χώρισαν τη Λωρίδα της Γάζας στα δύο και βασικός στόχος ήταν οι υποδομές της Χαμάς στη βόρεια Γάζα και στην ίδια την πόλη της Γάζας.

Η Χαμάς προετοιμαζόταν 17 χρόνια

Η Χαμάς προετοιμαζόταν για αυτόν τον πόλεμο επί 17 χρόνια. Η Γάζα δεν είναι απλά μια πόλη, είναι μια υπόγεια πόλη με οχυρωμένες σήραγγες , όχι για την υπεράσπιση των αμάχων, αλλά της τρομοκρατικης οργάνωσης. Αυτές οι σήραγγες χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση όπλων, για στρατιωτικά καταφύγια, κέντρα διοίκησης , πιθανώς για την κράτηση των ομήρων. Ετσι εξουδετερώνουμε σιγά σιγά αυτό το δίκτυο.

Αυτή είναι η δεύτερη φάση, αλλά η Χαμάς κινείται προς τη νότια Γάζα και οι δυνάμεις μας θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις μέχρι την πλήρη εξουδετέρωση της Χαμάς.

Το ερώτημα κύριε Πρέσβη όμως είναι ότι οι πολιτικοί ηγέτες της Χαμάς ζούν  και μάλιστα πολυτελώς σε χώρες του Κόλπου, όπως το Κατάρ, ενώ την ίδια ώρα αυτοί που βομβαρδίζονται είναι άμαχοι, γυναίκες και παιδιά. Μιλάμε για πάνω από 11.000 Παλαιστίνιους νεκρούς και κάπου 1200 Ισραηλινούς, σε 40 μέρες πολέμου…

Συμφωνώ μαζί σας ότι είναι μια τραγωδία τόσο για τους Παλαιστίνιους όσο και για τους  Ισραηλινούς. Είναι ένας πόλεμος που μας επιβλήθηκε και δρούμε ακριβώς αντίθετα από τη Χαμάς. Προστατεύουμε τους αμάχους. Απομακρύναμε κάπου 250.000 Ισραηλινούς αμάχους από τις περιοχές γύρω από τις εμπόλεμες ζώνες και προσπαθούμε επίσης να προστατεύσουμε τους Παλαιστίνιους αμάχους, να τους απομακρύνουμε με ασφάλεια με βάση τους κανόνες του πολέμου.

Τους καλούμε να φύγουν από τις εμπόλεμες ζωνες προς ασφαλέστερες περιοχές. Δημιουργούμε ασφαλή περάσματα για να εκκενώσουν τις περιοχές. Κάποιοι διστάζουν να εκκενώσουν τις εστίες τους, άλλους τους αναγκάζει η Χαμάς, να μην φύγουν προς τον Νότο χρησιμοποιώντας τους ως ανθρώπινες ασπίδες. Διευκολύνουμε την είσοδο συστηματικής ανθρωπιστικής βοήθειας και προμηθειών αλλά και με πρόχειρα νοσοκομεία, σε συνεργασία με την Αίγυπτο και τη διεθνή κοινότητα.

Η κατάληψη του νοσοκομείου αλ Σίφα

Ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε πάντως χθες  το νοσοκομείο αλ Σίφα, προκαλώντας διεθνείς αντιδράσεις

Οντως, οι ισραηλινές δυνάμεις με επιχείρηση ακριβείας εισήλθαν στο νοσοκομείο με στοχευμένες επιχειρήσεις εναντιον της Χαμάς που χρησιμοποιεί σήραγγες κάτω από το νοσοκομείο ως κέντρο διοίκησης τρομοκρατίας. Οι Ισραηλινές δυνάμεις προσφέρουν και ανθρωπιστική βοήθεια στο νοσοκομειο.

Οσο για τους αριθμούς; Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τα στοιχεία που δίνει το ελεγχόμενο από τη Χαμάς υπουργείο Υγείας στη Γάζα. Βλέπουμε σε αυτούς τους αριθμούς να μην υπάρχουν μαχητές, αλλά μόνο γυναικόπαιδα. Φυσικά όμως και υπάρχουν απώλειες αμάχων και δεν το θέλουμε.

Δυο μέλη της  ισραηλινής κυβέρνησης υποστήριξαν πάντως την «εθελούσια απομάκρυνση» των Παλαιστινίων από τη Γάζα. Είναι αυτή επίσημη θέση της κυβέρνησής σας;

Αν και δεν γνωρίζω επακριβώς αυτές τις δηλώσεις, κάτι τέτοιο είναι αντίθετο με την πολιτική του Ισραήλ. Η θέση μας είναι ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να ζήσουν στη Γάζα και σε καλύτερες και πιο ασφαλείς  συνθήκες και όχι υπό τον έλεγχο της Χαμάς. Οταν η Χαμάς δεν θα είναι ο βασικός πρωταγωνιστής, οι Παλαιστίνιοι μπορούν να μείνουν στη Γάζα και να την κυβερνούν. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον στη Γάζα.

Πώς θα είναι η Γάζα μετά τον πόλεμο

Ποιος θα κυβερνά όμως τη Γάζα μετά τον πόλεμο; Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου είπε ότι ούτε η Παλαιστινιακή Αρχή μπορεί να κυβερνήσει τη Γάζα. Ποια είναι η εναλλακτική;

Ο Νετανιάχου είπε πώς όποιος κυβερνήσει τη Γάζα δεν πρέπει στα σχολεία να διδάσκεται το μίσος. Πιστεύουμε ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να κυβερνούν τη Γάζα και αναμφίβολα θα χρειαστούν και την βοήθεια της διεθνούς κοινότητας.

Δεν βλέπετε το ενδεχόμενο η Χαμάς να επιστρέψει με μια άλλη μορφή;

Η μελλοντική λύση δεν μπορεί να έχει σχέση με τη Χαμάς. Εμείς δεν θέλουμε να ανακαταλάβουμε τη Γάζα, αλλά να ενισχύσουμε  τις δυνατότητες ασφαλείας στη Λωρίδα. Αυτό σημαίνει ότι αν η Χαμάς επιχειρήσει να επιστρέψει στη Γάζα με κάποια μορφή και να επιβάλει το δικτατορικό της καθεστώς,  θα αναγκαστούμε να δράσουμε ξανά.  Αναμφίβολα, μετά τον πόλεμο θα υπάρχει συναισθηματική φόρτιση. Πρέπει να υπάρξει ένα καλύτερο μέλλον τόσο για τους Παλαιστίνιους όσο και τους Ισραηλινούς.

Αυτό σημαίνει ότι θα προωθήσετε την ιδέα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ για δύο κράτη;

Θα χρησιμοποιήσω μια άλλη έκφραση: Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι πρέπει να κάτσουν μαζί στο τραπέζι και να συζητήσουν τον τερματισμό των συγκρούσεων. Αυτή τη στιγμή ο εταίρος μας είναι η Παλαιστινιακή Αρχή ,που όμως είναι προς το παρόν, σχετικά αδύναμη. Η Παλαιστινιακή κοινωνία πρέπει να αυτό-ανοικοδομηθεί ξανά. Ας περιμένουμε να δούμε πώς θα κάτσουμε γύρω από το τραπέζι;

Κύριε Πρέσβη, θα δούμε μια νέα συμφωνία του Οσλο;

Αν μιλήσουμε για το άμεσο μέλλον, οι δύο κοινωνίες δεν  μπορούν να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι και να διαπραγματευθούν. Αλλά στο κοντινό μέλλον πρέπει να δούμε ποια πραγματιστική Παλαιστινιακή ηγεσία θα είναι μέρος της νέας ειρηνικής αρχιτεκτονικής στη Μέση Ανατολή. Αλλά είναι ακόμη πρόωρο να το συζητάμε. Ειμαστε ακόμη στη μέση ενός πολέμου που θα είναι σχετικά μακρύς.

Η Τουρκία στη λάθος πλευρά της ιστορίας

Θα ήθελα το σχόλιό σας για τη στάση της Τουρκίας και προσωπικά του Ερντογάν, υπέρ της Χαμάς. Πριν τον πόλεμο είχατε προχωρήσει στην πλήρη αποκατάσταση των διμερών σχέσεων.Τι άλλαξε ξαφνικά;

Πιστεύουμε ότι η θέση της Τουρκίας που υποστηρίζει τη Χαμάς είναι εντελώς λάθος.. Η Τουρκία από το ξεκίνημα της κρίσης ,βρέθηκε στη λάθος πλευρά της ιστορίας.

Αλλά πριν τον πόλεμο ο Ερντογάν έλεγε ότι ήρθε σε συμφωνία με το Ισραήλ για τη μεταφορά του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, με αγωγούς που θα διέρχονται από το τουρκικό έδαφος; Τώρα τι θα ισχύσει;

Η Τουρκία υπό τον Ερντογάν ξεκίνησε προηγουμένως μια προσπάθεια προσέγγισης με το Ισραήλ , όπως και με την Ελλάδα, άλλωστε. Υπάρχει αναμφίβολα μια οπισθοχώρηση με αυτές τις δηλώσεις του Ερντογάν υπέρ της Χαμάς. Η Τουρκία ως σημαντική χώρα στην περιοχή θα έπρεπε να παίζει εποικοδομητικό ρόλο. Η τριμερής μας συνεργασία με την Ελλάδα και την Κύπρο είναι συμπαγής.

Η Ελλάδα εκφράζει τη σωστή θέση

Κύριε Πρέσβη πώς βλέπετε το ρόλο της Ελλάδας στην κρίση; Είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας;

Αναμφίβολα κύριε Ψύλε. Σε διακυβερνητικό επίπεδο, η στρατηγική φιλία και συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες μας  φαίνεται και σε αυτή την περίοδο του πολέμου. Η Ελλάδα υποστηρίζει  σαφώς το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων μιας ένοπλης σύρραξης. Η Αθήνα τονίζει ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση, ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή είναι ο νόμιμος εκπρόσωπος των Παλαιστινίων και πρέπει να μεταφερθεί στη Γάζα ανθρωπιστική βοήθεια. Και εμείς θέλουμε να δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια.

Η Ελλάδα εκφράζει τη σωστή θέση στο πιο υψηλό επίπεδο. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Ισραήλ και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου. Οι δύο ηγέτες είχαν επίσης πολλές τηλεφωνικές επικοινωνίες. Αλλά και  υπουργοί των δύο κυβερνήσεων είναι σε επαφή, το σύστημα λειτουργεί γιατί είναι στο πλαίσιο της Ευρωπαïκής Ενωσης και του συνόλου του ελεύθερου κόσμου, από την Ιαπωνία ως τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εχουμε γίνει επίσης δέκτες μεγάλης υποστήριξης και αλληλεγγύης από τον  Ελληνικό λαό που θέλει ένα καλύτερο μέλλον για τους Παλαιστίνιους, τους Ισραηλινούς, για όλους μας. Εχουν σοκαριστεί από την απρόκλητη, βάρβαρη επίθεση της Χαμάς. Αλλωστε δεν είναι αντιφατικό με το γεγονός ότι ο Ελληνικός λαός αισθάνεται αλληλεγγύη με τους Παλαιστίνιους για αυτοδιάθεση. Η Χαμάς δεν πολεμά υπέρ των Παλαιστινίων, χτυπάει πισώπλατα τον παλαιστινιακό λαό»

Κύριε Πρέσβη σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξή σας στη Ναυτεμπορική.

Εγώ σας ευχαριστώ κ. Ψύλε.