Skip to main content

Για να δείτε τι θα συμβεί στη Γάζα, δείτε τι έγινε στον Λίβανο το 1982

Ισραηλινοί στρατιώτες περπατούν στα ερείπια κτιρίου στη Γάζα/ REUTERS/Ronen Zvulun

Το Foreign Affairs δίνει μία λεπτομερή καταγραφή της ισραηλινής εισβολής στον Λίβανο και προειδοποιεί για τον σημερινό πόλεμο: «Θα τελειώσει άσχημα»

Το αποκαλούν Mukhayyam al-Shuhada: Στρατόπεδο των Μαρτύρων. Ανάμεσα σε γραφικούς λόφους και περιβόλια εσπεριδοειδών κοντά στα ισραηλινά σύνορα, ο προσφυγικός οικισμός ήταν το σπίτι μιας εκτεταμένης κοινωνικής υπηρεσίας, πολιτικού και μαχητικού μηχανισμού στρατολόγησης που δημιουργήθηκε από παλαιστινιακές οργανώσεις.

Έτσι, όταν ξεκίνησε η εισβολή του Ισραήλ, το στρατόπεδο ήταν ψηλά στη λίστα. Αρχικά, οι παραστρατιωτικοί που υποστηρίζονταν από το Ισραήλ περικύκλωσαν την κοινότητα, παγιδεύοντας αμάχους μέσα. Στη συνέχεια, έφτασαν δύο δωδεκάδες άρματα μάχης των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF).

Σύμφωνα με μάρτυρες, τα άρματα μάχης των IDF πυροβόλησαν τις σκάλες των κτιρίων -συχνά το πιο αδύναμο σημείο μιας κατασκευής- για να καταστρέψουν τις οδούς διαφυγής και να διεισδύσουν σε υπόγεια καταφύγια.

Μετά την επίθεση αυτή ακολούθησε έντονος αεροπορικός βομβαρδισμός. Μία βόμβα έπληξε ένα κοινοτικό κέντρο. Από τους 96 πολίτες που είχαν καταφύγει εκεί, μόνο δύο επέζησαν. Οι Παλαιστίνιοι πολιτοφύλακες στο στρατόπεδο άντεξαν για τρεισήμισι ημέρες. Τελικά, οι IDF χρησιμοποίησαν επίσης λευκό φώσφορο για να τους υποτάξουν. Οι επιζώντες λένε ότι θυμούνται τα θολά ίχνη που άφησε η χημική ουσία στον αέρα – μαζί με τα μαύρα εγκαύματα και τις τρύπες, που άνοιξε στο δέρμα των ανθρώπων. Σύμφωνα με τους ηγέτες της κοινότητας, η μάχη σκότωσε περίπου 2.600 από τους 16.000 κατοίκους του στρατοπέδου.

Τι συνέβη πριν από 41 χρόνια

Αυτή η επίθεση θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μια σκηνή από τον τρέχοντα πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, όπου ο Ισραηλινός Στρατός χρησιμοποίησε τανκς, αεροπορικές επιδρομές και (σύμφωνα με ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων) λευκό φώσφορο στις επιθέσεις του σε παλαιστινιακές πόλεις και προσφυγικούς καταυλισμούς, παρατηρεί το Foreign Affairs. Αλλά η μάχη έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης που συνέβη πριν από 41 χρόνια.

Η επίθεση στο Burj al-Shamali, το επίσημο όνομα για το Στρατόπεδο των Μαρτύρων, ήταν μια από τις πρώτες μάχες στις πόλεις κατά την εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο το 1982. Ο πόλεμος ξεκίνησε όταν μια περιθωριακή παλαιστινιακή ομάδα προσπάθησε να δολοφονήσει τον πρεσβευτή του Ισραήλ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο άμεσος στόχος της εισβολής ήταν να εξαλείψει τις αντάρτικες φατρίες των Παλαιστινίων (μεταξύ αυτών τη Φατάχ και το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης). Αλλά οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν και άλλες φιλοδοξίες, σημειώνει το FA. «Καθώς στόχευαν παλαιστινιακές στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές στον νότιο Λίβανο, οι Ισραηλινοί ηγέτες ήλπιζαν να δημιουργήσουν μια ζώνη ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ – Λιβάνου, να τερματίσουν την παρουσία της Συρίας στον Λίβανο και να εγκαταστήσουν μια φιλική, δεξιά χριστιανική κυβέρνηση στη Βηρυτό» αναφέρει χαρακτηριστικά.

REUTERS/Mohamed Azakir

Οι ομοιότητες και τα διδάγματα

Οι ομοιότητες μεταξύ της εισβολής του Ισραήλ στον Λίβανο και των επιχειρήσεων του στη Λωρίδα της Γάζας ξεπερνούν απλώς την επιλογή τακτικής. Τότε, όπως και τώρα, η εισβολή ξεκίνησε μετά από μια σοκαριστική επίθεση των Παλαιστινίων. Τότε, όπως και τώρα, οι γεράκι ηγέτες του Ισραήλ επέλεξαν μια μαξιμαλιστική απάντηση. Τότε, όπως και τώρα, μεγάλο μέρος των μαχών διεξήχθη σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές, με μαχητές να παρεμβάλλονται συχνά μεταξύ αμάχων. Και τότε, όπως και τώρα, οι IDF χρησιμοποίησαν δυσανάλογη δύναμη.

«Θα τελειώσει άσχημα»

Αυτός ο παραλληλισμός δεν είναι ενθαρρυντικός. Εάν ο Λίβανος είναι κάποιος οδηγός για το τι θα δούμε, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα θα τελειώσει άσχημα τόσο για τους Παλαιστίνιους όσο και για τους Ισραηλινούς. Παρά τη στρατιωτική του υπεροχή, το Ισραήλ δεν κατάφερε ποτέ να εξαλείψει την PLO. Αντίθετα, τα κύρια επιτεύγματα του Ισραηλινού Στρατού ήταν ο θάνατος δεκάδων χιλιάδων αμάχων.

Και χάνει πάνω από 1.000 δικούς της πολίτες σε μια κατοχή που εκτεινόταν μέχρι το 2000. Είναι ένα μοτίβο που ήδη εμφανίζεται ξανά. Από τις 12 Νοεμβρίου, όταν η επίθεση του Ισραηλινού Στρατού διέκοψε τις επικοινωνίες με πολλά νοσοκομεία της Γάζας, τουλάχιστον 11.000 Παλαιστίνιοι άμαχοι είχαν σκοτωθεί λόγω των μαχών, αριθμός που θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς σφαγίασε περίπου 1.200 Ισραηλινούς, στην πλειονότητά τους άμαχους, και η Χαμάς έχει ισχυριστεί ότι μερικοί από τους 240 ισραηλινούς ομήρους που συνελήφθησαν κατά την εισβολή έχουν σκοτωθεί σε βομβαρδισμούς του Ισραηλινού Στρατού. Ο ισραηλινός στρατός έχει χάσει τουλάχιστον 39 στρατιώτες στη Γάζα, επίσης.

Και όταν όλα ειπωθούν και γίνουν, είναι απίθανο το Ισραήλ να χτυπήσει τη Χαμάς ή την Ισλαμική Τζιχάντ. Μπορεί να τους αποδυναμώσει σημαντικά, όπως έκανε το IDF στην PLO και σε πολλές αντάρτικες φατρίες το 1982.

Αλλά οι ομάδες θα ξαναφτιάξουν τους εαυτούς τους και άλλες οργανώσεις θα αναδυθούν για να καλύψουν οποιοδήποτε κενό – ακριβώς όπως έκαναν ισλαμιστικές ομάδες στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Αντίθετα, αυτό που θα ανακαλύψουν οι Ισραηλινοί λήπτες αποφάσεων είναι κάτι που θα έπρεπε να έχουν ήδη καταλάβει και που οι περιφερειακοί εμπειρογνώμονες το γνωρίζουν εδώ και χρόνια: δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

Το «Βιετνάμ του Ισραήλ»

Οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες ζουν στον Λίβανο από τη Νάκμπα του 1948, όταν αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη γη τους. Μεταξύ 100.000 και 130.000 από αυτούς τους πρόσφυγες κατέφυγαν στον Λίβανο.

Εκεί, οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι εγκαταστάθηκαν —προσωρινά, υπέθεσαν— σε παραθαλάσσιες πόλεις της χώρας. Οι πιο φτωχοί από αυτούς πήγαν σε προσφυγικούς καταυλισμούς. Οι νόμοι εμπόδιζαν τους Παλαιστίνιους να έχουν ιδιοκτησία, να εργάζονται σε 72 διαφορετικά επαγγέλματα ή να πολιτογραφούνται, καταδικάζοντας πολλούς σε μόνιμη φτώχεια.

Το 1969, οι αρχές του Λιβάνου και της Παλαιστίνης συνήψαν τη συμφωνία του Καΐρου, η οποία παραχώρησε τη διακυβέρνηση των προσφυγικών καταυλισμών από ένα κλάδο των υπηρεσιών πληροφοριών του Λιβάνου στην PLO. Στη συνέχεια, η PLO πέρασε χρόνια δημιουργώντας έναν τεράστιο μηχανισμό διακυβέρνησης και κοινωνικής υπηρεσίας στον Λίβανο, μεταξύ άλλων μέσω των μαχητών που την απαρτίζουν.

Αυτές οι αντάρτικες φατρίες, όπως η Φατάχ και το Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, έχτισαν νηπιαγωγεία και ιατρικές κλινικές. Ταυτόχρονα όμως διοργάνωσαν στρατόπεδα εκπαίδευσης και στρατολογούσαν σε μεγάλο βαθμό από τον περιθωριοποιημένο προσφυγικό πληθυσμό, καθώς και από λιβανικές κοινότητες, μετατρέποντας τον νότιο Λίβανο σε βάση από την οποία εκτοξεύονταν ρουκέτες Katyusha και θανατηφόρες επιχειρήσεις ανταρτών σε πόλεις του βόρειου Ισραήλ.

Το Ισραήλ αντέδρασε βομβαρδίζοντας επανειλημμένα παλαιστινιακά στρατόπεδα και λιβανέζικα συνοριακά χωριά, καθώς και με στοχευμένες δολοφονίες και επιδρομές κομάντο.

Ο Ισραηλινός Στρατός διεξήγαγε επίσης μεγαλύτερες επιχειρήσεις, από τις οποίες η «Ειρήνη για τη Γαλιλαία» -το ισραηλινό όνομα για την εισβολή του το 1982- δεν ήταν η πρώτη. Ο Ισραηλινός Στρατός είχε, στην πραγματικότητα, εισβάλει στο νότιο Λίβανο τέσσερα χρόνια νωρίτερα ως απάντηση σε μια διασυνοριακή αεροπειρατεία λεωφορείου υπό την ηγεσία της Φάταχ στην οποία έπεσαν νεκροί δεκάδες Ισραηλινοί.

Η εισβολή του 1978 ήταν μικρότερη από εκείνη του 1982, αλλά παρόλα αυτά εκτόπισε περισσότερους από 285.000 ανθρώπους από το νότιο Λίβανο και σκότωσε χιλιάδες Λιβανέζους πολίτες και Παλαιστίνιους. Τελείωσε με την υιοθέτηση δύο ψηφισμάτων του ΟΗΕ που ζητούσαν την αποχώρηση του Ισραήλ, την ίδρυση της Προσωρινής Δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο για την επιβολή αυτών των ψηφισμάτων και μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της PLO. Αλλά δεν αποδυνάμωσε το παλαιστινιακό μαχητικό κίνημα.

Τότε ο Ραφαέλ Εϊτάν, ο αρχηγός του επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού, και ο Αριέλ Σαρόν, ο υπουργός Άμυνας, πίεζαν τον στρατό να προχωρήσει πολύ βαθύτερα στο λιβανέζικο έδαφος από ό,τι είχε προγραμματιστεί. Ο Σαρόν, όπως και ο σημερινός πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατηγορήθηκε ότι συνέχισε τον πόλεμο για να εξυπηρετήσει τα δικά του πολιτικά συμφέροντα.

Όπως σχολιάζει το Foreign Affairs το υπουργικό συμβούλιο του Νετανιάχου, όπως και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μεναχέμ Μπέγκιν το 1982, περιλαμβάνει σκληροπυρηνικούς, με αποτέλεσμα ο πόλεμος να ακολουθεί μια πιο επιθετική πορεία. Οι ισραηλινές δυνάμεις πολεμούν ήδη μέσα στη μεγαλύτερη πόλη της Γάζας και ο μαξιμαλιστικός στόχος της κυβέρνησης – η εξάλειψη της Χαμάς – σημαίνει ότι δεν υπάρχει προφανής στρατηγική για το πώς και πότε θα πρέπει να τελειώσουν οι μάχες.

Στον Λίβανο, μια παρόμοια  στρατηγική κόστισε δεκάδες χιλιάδες ζωές αμάχων και διέλυσε τις υποδομές της χώρας. Η σημερινή στρατηγική απηχεί το συναίσθημα του Εϊτάν, ο οποίος καυχιόταν τον Απρίλιο του 1983 ότι μόλις οι Ισραηλινοί «εγκατέστησαν τη γη, το μόνο που θα μπορούν να κάνουν οι Άραβες θα είναι να τριγυρνούν σαν ναρκωμένες κατσαρίδες σε ένα μπουκάλι». Αυτό το αίσθημα ανωτερότητας ήταν που τον έκανε να μην υπολογίσει τη σφοδρή παλαιστινιακή ή λιβανική αντίσταση που συνάντησε.