Skip to main content

Γάζα: Τανκς στις πύλες του νοσοκομείου αλ-Σίφα

REUTERS/Stringer/File Photo

«Τα τανκς βρίσκονται μπροστά από το νοσοκομείο. Είμαστε υπό πλήρη αποκλεισμό», δήλωσε ένας χειρουργός του νοσοκομείου

Τα ισραηλινά άρματα μάχης πήραν θέσεις στις πύλες του κύριου νοσοκομείου της πόλης της Γάζας τη Δευτέρα, τον κύριο στόχο στη μάχη τους για την κατάληψη του ελέγχου του βόρειου μισού της Λωρίδας της Γάζας, όπου οι γιατροί δήλωσαν ότι ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων νεογέννητων, πεθαίνουν από έλλειψη καυσίμων.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας Άσραφ Αλ Κίντρα, ο οποίος βρισκόταν μέσα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, δήλωσε ότι 32 ασθενείς πέθαναν τις τελευταίες τρεις ημέρες, μεταξύ των οποίων τρία νεογέννητα μωρά, ως αποτέλεσμα της πολιορκίας του νοσοκομείου και της έλλειψης ενέργειας.

Γάζα: Νεκρά 6 πρόωρα βρέφη και 9 ασθενείς στο νοσοκομείο αλ-Σίφα

Τουλάχιστον 650 ασθενείς παρέμεναν ακόμη μέσα, που προσπαθούσαν απεγνωσμένα να μεταφερθούν σε άλλη ιατρική εγκατάσταση από τον Ερυθρό Σταυρό ή κάποια άλλη ουδέτερη υπηρεσία. Το Ισραήλ λέει ότι το νοσοκομείο βρίσκεται πάνω σε σήραγγες που στεγάζουν ένα αρχηγείο για μαχητές της Χαμάς που χρησιμοποιούν τους ασθενείς ως ασπίδες, κάτι που η Χαμάς αρνείται.

«Τα τανκς βρίσκονται μπροστά από το νοσοκομείο. Είμαστε υπό πλήρη αποκλεισμό», δήλωσε τηλεφωνικά ένας χειρουργός του νοσοκομείου, ο Δρ Άχμεντ Ελ Μοκχαλαλάτι. «Βομβάρδισαν τις δεξαμενές (νερού), βομβάρδισαν τα πηγάδια νερού, βομβάρδισαν και την αντλία οξυγόνου. Βομβάρδισαν τα πάντα στο νοσοκομείο. Έτσι, με δυσκολία επιβιώνουμε. Λέμε σε όλους ότι το νοσοκομείο δεν είναι πλέον ασφαλές μέρος για τη θεραπεία ασθενών. Κάνουμε κακό στους ασθενείς με το να τους κρατάμε εδώ».

Υπήρξε επίσης νέα ανησυχία ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να επεκταθεί πέρα από τη Γάζα, με την έξαρση των συγκρούσεων στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο και τις Ηνωμένες Πολιτείες να εξαπολύουν αεροπορικές επιδρομές σε στόχους παραστρατιωτικών οργανώσεων που συνδέονται με το Ιράν στη γειτονική Συρία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP