Skip to main content

Παρίσι: Πορεία κατά του αντισημιτισμού, με Λε Πεν, χωρίς Μακρόν

REUTERS/Claudia Greco

Κινητοποίηση και αντιπαραθέσεις γύρω από την πορεία κατά του αντισημιτισμού στη γαλλική πρωτεύουσα

Πονοκέφαλος αποτελεί για τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, η χθεσινή (Κυριακή) πορεία ενάντια στον αντισημιτισμό που διοργανώθηκε στο Παρίσι.

Ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος δεν μετείχε, είπε πως θα μετέχει «με την σκέψη του», αντιθέτως όμως, και σε αντιπαραβολή με τον πατέρα της, πήγε στο συλλαλητήριο η Μαρίν Λε Πεν, επικεφαλής του Rassemblement National.

Μάλιστα ο Ζορντάν Μπαρντελά του RN (ίσως ο διάδοχος τη Λε Πεν στο κόμμα), είπε πως «ο Εμανουέλ Μακρόν αρνήθηκε ένα ραντεβού με την ιστορία».

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία στο κέντρο του Παρισιού την Κυριακή, διαμαρτυρόμενοι για την έκρηξη του αντισημιτισμού στη Γαλλία, εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Γάζα.

Η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν δημοσίευσε στο X, πρώην Twitter, ότι θα μετέχει στο συλλαλητήριο μαζί με τον λαό στον αγώνα κατά του αντισημιτισμού. Η Μπορν, της οποίας ο Εβραίος πατέρας εκδιώθηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, είπε ότι αυτή η «μάχη είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική μας συνοχή».

Στην πορεία της Κυριακής στη γαλλική πρωτεύουσα συμμετείχαν και εκπρόσωποι πολλών κομμάτων της αριστεράς. Πήραν μέρος επίσης ο Νικολά Σαρκοζί και ο Φρανσουά Ολάντ. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυστηρά. Οι αρχές του Παρισιού ανέπτυξαν 3.000 αστυνομικούς στρατιώτες κατά μήκος της διαδρομής της διαδήλωσης.

Από την άλλη ωστόσο, ο Ζαν Λυκ Μελανσόν, του La France Insoumise (Ανυπότακτη Γαλλία), αρνήθηκε να λάβει μέρος, καθώς χαρακτήρισε την πορεία «μια συνάντηση όρων υποστήριξης για η σφαγή» στη Γάζα. Το κόμμα του άλλωστε αρνήθηκε να χαρακτηρίσει τη Χαμάς τρομοκρατική ομάδα.

naftemporiki.gr