Skip to main content

Υεμένη: Κατέρρευσε το Διαδίκτυο μετά τις επιθέσεις των Χούθι εναντίον του Ισραήλ

Οι Χούθι έχουν εξαπολύσει σειρά επιθέσεων με drone και πυραύλους με στόχο το Ισραήλ, για τον πόλεμο στη Γάζα

Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε ολόκληρη την Υεμένη έχει καταρρεύσει χωρίς να δοθεί κάποια εξήγηση, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, σημειώνοντας ότι η διακοπή έρχεται μετά από μια σειρά πρόσφατων επιθέσεων με drone και πυραύλους που εξαπέλυσαν οι αντάρτες Χούθι της χώρας με στόχο το Ισραήλ λόγω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Η κατάρρευση του Διαδικτύου ξεκίνησε νωρίς την Παρασκευή και επηρέασε το YemenNet, το οποίο ελέγχεται από τους Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν, σύμφωνα με το AP.

Η NetBlocks, μια ομάδα που παρακολουθεί τα προβλήματα στο Διαδίκτυο, και η εταιρεία υπηρεσιών Διαδικτύου CloudFlare ανέφεραν τη διακοπή του δικτύου, χωρίς να αναφέρουν συγκεκριμένη αιτία.

Οι Χούθι δεν έχουν σχολιάσει σχετικά, ούτε και οι αξιωματούχοι τηλεπικοινωνιών της Υεμένης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που καταρρέει το Διαδίκτυο στην Υεμένη. Την τελευταία φορά προβλήματα σημειώθηκαν τον Ιανουάριο του 2022 όταν ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας που μάχεται με τους Χούθι στην Υεμένη βομβάρδισε κτίριο τηλεπικοινωνιών στο λιμάνι της Χοντέιντα της Κόκκινης Πόλης. Δεν υπάρχει, ωστόσο, κάποια είδηση ότι σημειώθηκε παρόμοια επίθεση.

Το υποθαλάσσιο καλώδιο FALCON συνδέει το Διαδίκτυο στην Υεμένη, για την TeleYemen, μέσω του λιμανιού Χοντέιντα κατά μήκος της Ερυθράς Θάλασσας. Το FALCON έχει άλλη μια σύνδεση στο λιμάνι Γκαϊντάχ, στην ανατολική Υεμένη, αλλά η πλειοψηφία του πληθυσμού της Υεμένης ζει στα δυτικά της κατά μήκος της Ερυθράς Θάλασσας.

Μέση Ανατολή: Γιατί οι Χούθι εμπλέκονται στη σύγκρουση; «Γιατί θέλουν»

Η σημερινή διακοπή έρχεται μετά από μια σειρά επιθέσεων με drone και πυραύλους που εξαπέλυσαν οι Χούθι με στόχο το Ισραήλ για τις αεροπορικές επιδρομές και την χερσαία επίθεσή του με στόχο τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Χθες μάλιστα ανακοίνωσαν πως εκτόξευσαν «ομοβροντία βαλλιστικών πυραύλων εναντίον διαφόρων νευραλγικών στόχων» στην περιοχή της Εϊλάτ, με δελτίο Τύπου που υπέγραψε ο εκπρόσωπος του στρατιωτικού βραχίονά τους Γιαχία Σάρι.

«Η επιχείρηση πέτυχε τους στόχους τους, προκαλώντας ζημιές στους καθορισμένους στόχους, παρά τη σιωπή του εχθρού», πάντα σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Χούθι.