Skip to main content

Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα έχει τη «συνολική ευθύνη ασφάλειας» για τη Γάζα «επ’ αόριστον» μετά τον πόλεμο

REUTERS/Mohammed Al-Masri

«Οσο είναι πρακτικό, θα γίνονται μικρές παύσεις»

Το Ισραήλ θα έχει τη «συνολική ευθύνη για την ασφάλεια» στη Λωρίδα της Γάζας «για αόριστο χρονικό διάστημα» μετά το τέλος του πολέμου κατά της Χαμάς, δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μιλώντας στο ABC News.

«Πιστεύω ότι το Ισραήλ για αόριστο χρονικό διάστημα θα έχει τη συνολική ευθύνη για την ασφάλεια γιατί έχουμε δει τι συμβαίνει όταν δεν την έχουμε. Όταν δεν έχουμε αυτή την ευθύνη για την ασφάλεια, αυτό που έχουμε είναι η έκρηξη του τρόμου της Χαμάς σε μια κλίμακα που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε», υποστήριξε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς από το ABC News αν θα συμφωνήσει με την έκκληση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για ανθρωπιστικές παύσεις στον πόλεμο, ο Νετανιάχου τόνισε: «Οσο είναι πρακτικό, θα γίνονται μικρές παύσεις — μία ώρα εδώ, μία ώρα εκεί. Τα είχαμε και παλιότερα. Θα ελέγξουμε τις συνθήκες για πρόσθετες παύσεις για να επιτρέψουμε να έρθουν ανθρωπιστικά αγαθά ή να φύγουν οι όμηροι μας, μεμονωμένοι όμηροι».

Ο Νετανιάχου σημείωσε πώς θα συμφωνούσε σε κατάπαυση του πυρός εάν η Χαμάς απελευθερώσει και τους περίπου 240 ομήρους που κρατούνται στη Γάζα. «Θα υπήρχε κατάπαυση του πυρός για αυτόν τον σκοπό και περιμένουμε να συμβεί αυτό. Δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής», τόνισε.

Στο ερώτημα αν η συνεχιζόμενη χερσαία επιχείρηση θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ομήρων, ο Νετανιάχου είπε :

«Το λαμβάνουμε υπόψη, αλλά μέχρι να ξεκινήσουμε τη χερσαία δράση, δεν ασκήθηκε πίεση σε αυτούς να απελευθερώσουν ομήρους. Αυτό που είδαμε ήταν ότι από τη στιγμή που ξεκινήσαμε τη δράση στο έδαφος, υπάρχει πίεση».

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι το Ισραήλ θα κάνει ό,τι μπορεί για να περιορίσει τις απώλειες αμάχων, ενώ αναγνώρισε ότι δεν θα είναι πάντα σε θέση να πετύχει λόγω της χρήσης των αμάχων από τη Χαμάς ως ανθρώπινες ασπίδες.