Skip to main content

Ισπανία: «Τεχνικά ζητήματα» απομένουν μέχρι να κλείσει η συμφωνία PSOE – Junts

Ο Πέδρο Σάντσεθ και η επικεφαλής του Sumar Γιολάντα Ντίαθ – REUTERS/Susana Vera

Συνεχίζονται οι τελικές διαπραγματεύσεις για ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση Σάντσεθ

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ισπανών Σοσιαλιστών του PSOE και του καταλανικού Junts (Junts per Catalunya) συνεχίζονται αυτόν τον μήνα στις Βρυξέλλες με στόχο μια επικείμενη συμφωνία, η οποία όμως δεν έχει ακόμη κλείσει.

Πηγές των διαπραγματεύσεων ανέφεραν ότι οι «εμπλοκές» εντοπίζονται σε «τεχνικά ζητήματα του νόμου» που πρέπει να λυθούν ώστε το νομικό κείμενο να μην έχει «παραθυράκια».

Η συμφωνία φαινόταν προδιαγεγραμμένη ως την περασμένη εβδομάδα, αλλά καθυστερεί. Ο γενικός γραμματέας του καταλανικού κόμματος, Ζόρντι Τουρούλ, και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας, Αλμπέρτ Μπατέτ, επέστρεψαν την Κυριακή στις Βρυξέλλες για να συνεχίσουν τις συνομιλίες.

Εκεί βρίσκεται και το νο. 3 του PSOE, Σάντος Σερντάν. Ο Ζάουμε Ασένς, ο κύριος διαπραγματευτής του αριστερού Sumar με το Junts, διαβεβαίωσε από νωρίς ότι τα ψιλά γράμματα ρυθμίζονται στον νόμο περί αμνηστίας. «Δεν βλέπω κανένα σημαντικό εμπόδιο για την υπογραφή της συμφωνίας τις επόμενες ώρες», δήλωσε στο RNE (Radio Nacional de España).

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, ενώ η συνάντηση συνεχίζεται στη βελγική πρωτεύουσα , στη Μαδρίτη ο Μανουέλ Γκαρθία Καστεγιόν,   δικαστής του Εθνικού Δικαστηρίου, αποφάσισε να καλέσει τον πρώην πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλας Πουιτζεντεμόντ αλλά και την γενική γραμματέα του ERC, Μάρτα Ροβίρα, ως κατηγορούμενους στην έρευνα για το αποσχιστικό κίνημα «Δημοκρατικό Τσουνάμι».

Ο δικαστής έλαβε αυτή την απόφαση καθώς παρέλαβε από την αστυνομία εκτενή αναφορά που περιλαμβάνει τον πρώην τοπικό κυβερνήτη της Καταλονίας, ο οποίος έχει διαφύγει στο Βέλγιο από το 2017 αλλά και την φυγόδικο στην Ελβετία από το 2018, Μάρτα Ροβίρα. Και  τους δύο τους χαρακτηρίζει «συντονιστές της ομάδας που υποτίθεται ότι υποκίνησε τις διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα στην Καταλονία μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που καταδίκασε τους ηγέτες των αποσχιστικών ενεργειών τον Οκτώβριο του 2019».

Ο Πουιτζντεμόντ δεν άργησε να απαντήσει μέσω Χ στη νέα του κατηγορία: «Είναι το μόνιμο πραξικόπημα που τόσο πολύ τους αρέσει να αναβιώνουν, είτε με σπαθιά είτε με τόγκα».

Η πρώην πρόεδρος της Κοινότητας της Μαδρίτης Eσπεράνθα Αγίρε παρευρίσκεται σε μια διαμαρτυρία ενάντια στις διαπραγματεύσεις του PSOE (EPA/Rodrigo Jimenez)

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο, ανακοίνωσε, πριν από το Εθνικό Διοικητικό Συμβούλιο, κινητοποιήσεις σε «Όλες οι πλατείες όλων των πρωτευουσών των επαρχιών» της Ισπανίας την Κυριακή ενάντια στο μέτρο της απονομής χάριτος στους αυτονομιστές Καταλανούς.

Υπενθυμίζεται πως η προθεσμία λήγει στις 27 Νοεμβρίου. Αν δεν έχει σχηματιστεί ως τότε κυβέρνηση, οι Ισπανοί θα πάνε ξανά στις κάλπες.

Με πληροφορίες και από El Pais