Skip to main content

Νεά πυρά Ερντογάν στο Ισραήλ: Θα σας πάμε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

REUTERS/Brendan McDermid

Ο Τούρκος πρόεδρος εγκαλεί το Τελ Αβίβ για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τεντώνει το σχοινί στις ήδη διαταραγμένες σχέσεις με το Ισραήλ. Σε ένα νέο ξέσπασμα σήμερα, διεμήνυσε πως η Άγκυρα θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να οδηγήσει το Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε διάλογο που είχε με δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στην πτήση από το Καζακστάν προς τη Τουρκία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταφέρθηκε επίσης εναντίον του Ισραηλινού πρωθυπουργού λέγοντας πως «ο Νετανιάχου δεν είναι πλέον κάποιος με τον οποίο μπορούμε να συζητήσουμε, τον έχουμε διαγράψει».

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις εξελίξεις στη Γάζα ο Τούρκος πρόεδρος διερωτήθηκε: «Στην Κύπρο, η Ελλάδα μπορεί να είναι εγγυήτρια χώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να είναι εγγυήτρια χώρα, όπως είναι και η Τουρκία εγγυήτρια χώρα, γιατί να μην υπάρξει παρόμοια δομή και στη Γάζα;».

Να θυμίσουμε ότι ο Ερντογάν όχι μόνο αρνείται να χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση τη Χαμάς, όπως η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ, αλλά έχει επανειλημμένα «αγκαλιάσει» την οργάνωση, την οποία και ονομάζει «δύναμη αντίστασης» και «απελευθερωτικό κίνημα» των Παλαιστινίων.

Το τελευταίο διάστημα έχει επανειλημμένα καταγγείλει τη σφαγή αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ εγκαλεί ανοιχτά το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου.

Το Ισραήλ έχει ανακαλέσει τους πρεσβευτές του από την Τουρκία, τονίζοντας ότι επανεξετάζει συνολικά τις διμερείς σχέσεις. Δεν έχει προς το παρόν υπάρξει κάποια αντίδραση από τις ΗΠΑ.

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό