Skip to main content

Ισραήλ: Τώρα λεει ναι στην επίσκεψη Ζελένσκι

REUTERS/Juan Medina

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, είχε προσφερθεί να επισκεφθεί την χώρα πριν από δύο εβδομάδες περίπου, αλλά το Ισραήλ δήλωσε ότι ήταν πρόωρο

Οι προετοιμασίες για την επίσκεψη του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Ισραήλ την επόμενη εβδομάδα – ίσως Δευτ’ερα ή Τρίτη –  βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, αναφέρει το ειδησεογραφικό κανάλι 12 του Ισραήλ.

Ο Ζελένσκι είχε προσφερθεί να έρθει πριν από περισσότερες από δύο εβδομάδες, αλλά το Ισραήλ θεώρησε ότι ήταν πρόωρο με τον πόλεμο να βρίσκεται ακόμη σε σχετικά πρώιμη φάση, παρόλο που υποδεχόταν άλλους ηγέτες από όλο τον κόσμο.

«Μια τέτοια επίσκεψη θα έστελνε ένα σημαντικό μήνυμα», λέει ο υπουργός Παιδείας Yoav Kisch.

Η άφιξη του Ζελένσκι και η φωτογράφησή του με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ και άλλους Ισραηλινούς ηγέτες, “θα στείλει ένα μήνυμα ότι ο φωτεινός κόσμος δέχεται επίθεση, στέκεται απέναντι στον λιγότερο φωτεινό, που επιτίθεται”, προτείνει το τηλεοπτικό ρεπορτάζ.

Συνεχής ενημέρωση από το Naftemporiki.gr 

“Θα υποδηλώνει ενιαίο μέτωπο του Ισραήλ, της Ουκρανίας, της Ευρώπης και των ΗΠΑ ενάντια στον άξονα Ρωσίας-Ιράν”, αναφέρει το Κανάλι 12, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ αναγνωρίζει ότι η επίσκεψη θα ενισχύσει τη νομιμοποίησή του στον πόλεμο κατά της Χαμάς.

Το Ισραήλ έχει αποφυγει να πάρει θέση υπέρ της Ουκρανίας για να μην εξοργίσει τη Ρωσία, η οποία ελέγχει τον εναέριο χώρο πάνω από τη Συρία, από τον οποίο οι IDF επιχειρούν για να αποτρέψουν την εδραίωση του Ιράν στο έδαφος της Συρίας.

Η στάση της Ιερουσαλήμ έχει εκνευρίσει την Ουάσιγκτον και κατά καιρούς έχει εξοργίσει το Κίεβο, του οποίου τα αιτήματα για οπλισμό έχουν επανειλημμένα απορριφθεί