Skip to main content

Στον Λίβανο από την αρχή του πολέμου ο επικεφαλής της δύναμης Quds του Ιράν

Στο κέντρο ο Εσμαήλ Κάανι. EPA/SUPREME LEADER OFFICE

Συντονίζει τους συμμάχους του Ιράν στη Μέση Ανατολή σε μια «κοινή αίθουσα επιχειρήσεων»

Ο επικεφαλής της δύναμης Quds, των Φρουρών της Επανάστασης (επίλεκτο σώμα του στρατού του Ιράν) βρίσκεται στον Λίβανο για τον συντονισμό μεταξύ των συμμάχων, σύμφωνα με το Amwaj.media που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο

Υπενθυμίζεται ότι στον Λίβανο δραστηριοποιείται η σιιτική ισλαμιστική οργάνωση Χεζμπολάχ, η οποία υποστηρίζεται και χρηματοδοτείται από το Ιράν.

Από την αρχή αυτής της σύγκρουσης μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ η κατάσταση στα σύνορα της χώρας με τον Λίβανο έχει επιδεινωθεί σημαντικά, με καθημερινές ανταλλαγές πυρών μεταξύ Χεζμπολάχ και ισραηλινών δυνάμεων, αν και σε σημαντικό βαθμό είναι συγκρατημένες ως προς το εύρος και τη γεωγραφία τους, στοχεύοντας κυρίως απομονωμένες περιοχές κοντά στα σύνορα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Amwaj, ο Εσμαήλ Κάανι έφτασε στη Βηρυτό μία μέρα μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και από τότε βρίσκεται εκεί, με εξαίρεση μια επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Τεχεράνη στις 16-20 Οκτωβρίου για διαβουλεύσεις.

Ο Κάανι είναι ο διάδοχος του Κασέμ Σολεϊμανί, ο οποίος χρησιμοποίησε τη δύναμη Quds για να προκαλέσει τρόμο στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους. Ο Σουλεϊμανί σκοτώθηκε τον Ιούνιο του 2020 από αμερικανικό χτύπημα στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Τις τελευταίες δέκα ημέρες, ο Κάανι λέγεται ότι συναντήθηκε με αρχηγούς παλαιστινιακών τρομοκρατικών ομάδων καθώς και με την ηγεσία της Χεζμπολάχ, στην οποία μετέφερε μηνύματα από τον Ιρανό ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Ένοπλες ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν και δραστηριοποιούνται στον Λίβανο, τη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη έχουν κατηγορηθεί ότι διεξάγουν επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και των μελών της αμερικανικής ομάδας που βρίσκονται στην περιοχή.

Πηγές ασφαλείας που επικαλείται το Amwaj αναφέρουν ότι ενώ η δύναμη Quds συντονίζει τους συμμάχους του Ιράν στη Μέση Ανατολή σε μια «κοινή αίθουσα επιχειρήσεων», ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα έχει την εξουσία να αποφασίζει για τις επιθέσεις από τον Λίβανο εναντίον του Ισραήλ.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό