Skip to main content

Γάζα: Το «ηθικό τραύμα» των γιατρών – «Καλούνται να διαλέξουν ασθενείς»

Καπνός από βομβαρδισμό του Ισραήλ στην πόλη της Γάζας, 29 Οκτωβρίου 2023. REUTERS/Yasser Qudih

«Τους τελειώνει το αναισθητικό, τα φάρμακα για τον πόνο, οι γάζες και άλλος ιατρικός εξοπλισμός»

Οι ελλείψεις προμηθειών και οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, σημαίνουν ότι οι γιατροί στη Γάζα αντιμετωπίζουν ένα «ηθικό τραύμα» σχετικά με ποιους ασθενείς θα σώσουν και ποιους θα αφήσουν να πεθάνουν, ανέφερε ο επικεφαλής μιας ιατρικής ομάδας.

Μιλώντας στο BBC από την Ουάσιγκτον, ο δρ. Ζαχέρ Ζαχλούλ περιέγραψε τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι ομάδες του.

«Τους τελειώνει το αναισθητικό, τα φάρμακα για τον πόνο, οι γάζες και άλλος ιατρικός εξοπλισμός που είναι απαραίτητος για να σταματήσει η αιμορραγία και να θεραπευτούν οι ασθενείς με τραύματα» ανέφερε.

«Και όλα αυτά εν μέσω βομβαρδισμών, έλλειψης καθαρού νερού, τροφίμων και καυσίμων» συνέχισε.

Όπως πρόσθεσε, «αυτό σημαίνει ότι καλείσαι να πάρεις μια απόφαση ως γιατρός σε ποιους ασθενείς πρέπει να εστιάσεις και ποιους ασθενείς πρέπει να αφήσεις να φύγουν».

Γάζα: Ξεπέρασαν τις 8.500 οι νεκροί, σύμφωνα με το υπ. Υγείας – Μεταξύ αυτών 3.542 παιδιά

Τουλάχιστον 8.525 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί συνολικά στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας που ελέγχεται από τη Χαμάς. Ο προηγούμενος απολογισμός που είχε ανακοινωθεί τη Δευτέρα ήταν 8.306 νεκροί.

Κατά την ίδια πηγή, μεταξύ των θυμάτων των ισραηλινών επιθέσεων είναι 3.542 παιδιά και 2.187 γυναίκες, καθώς και 130 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.

UNICEF: 240 παιδιά σκοτώνονται την ημέρα

Σύμφωνα με τη UNICEF, τουλάχιστον 940 παιδιά έχουν αναφερθεί αγνοούμενα στη Γάζα. Μάλιστα επεσήμανε ότι κάθε μέρα σκοτώνονται κατά μέσο όρο 240 παιδιά στη Γάζα.