Skip to main content

ΟΗΕ: Η Γάζα στραγγαλίζεται

REUTERS/Mohammed Salem

Καταπέλτης στη συνέντευξη τύπου ο Φίλιπ Λατσαρίνι του UNRWA

Ο Φίλιπ Λαζαρινί, ο γενικός επίτροπος της UNRWA, της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για την παροχή Ανθρωπιστικής Βοήθειας στους Παλαιστινίους, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, όπου μίλησε για την κατάσταση στη Γάζα και την επείγουσα ανάγκη για διοχέτευση περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Την ώρα που μιλάμε, άνθρωποι στη Γάζα πεθαίνουν, οι βασικές υπηρεσίες καταρρέουν», λέει στους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους. Προσθέτει ότι τα τρόφιμα και το νερό τελειώνουν, ενώ οι δρόμοι έχουν αρχίσει να «ξεχειλίζουν από λύματα».

«Η Γάζα στραγγαλίζεται» και ο λαός της «αισθάνεται αποξενωμένος και εγκαταλελειμμένος», είπε στον Τύπο.

Ο Λαζαρινί είπε ότι παρά τις έντονες διαπραγματεύσεις για το άνοιγμα νέων γραμμών παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, έχει επιτραπεί μόνο σε μια «χούφτα κομβόι βοήθειας». «Πολλοί από εμάς είδαμε σε αυτά τα φορτηγά μια αχτίδα ελπίδας», αλλά ήταν «ένας αντιπερισπασμός – τίποτα περισσότερο από ψίχουλα», προσθέτει.

Λέει ότι το τρέχον σύστημα είναι «προορισμένο να αποτύχει». «Με πονάει που η ανθρωπιστική βοήθεια αμφισβητείται συνεχώς ενώ η απόγνωση μεταδίδεται ζωντανά», προσθέτει.

«Η UNRWA δεν εκτρέπει και δεν πρόκειται να αφήσει καμία ανθρωπιστική βοήθεια σε λάθος χέρια».

«Η Γάζα βρίσκεται στα πρόθυρα ενός τεράστιου υγειονομικού κινδύνου και ο κίνδυνος ασθενειών διαφαίνεται», προειδοποίησε. «Δεν μπορούμε να αντέξουμε παραπάνω από λίγες μόλις ημέρες».

«Πριν από λίγες μέρες, ξαναείπα ότι δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε την ανθρωπιστική μας επιχείρηση εάν δεν λάβουμε προμήθειες καυσίμων. Η προειδοποίησή μου εξακολουθεί να ισχύει.»

Υποστήριξε ότι τις τελευταίες ημέρες η UNWRA έχει «περιορίσει δραστικά» την κατανάλωση καυσίμου, αλλά όχι χωρίς κόστος: «Αυτό είχε ένα κόστος. Η ομάδα μας έπρεπε να λάβει σκληρές αποφάσεις που δεν έπρεπε να κάνει κανένας εργαζόμενος στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας.»

15 εργαζόμενοι της UNRWA σκοτώθηκαν σε μια μέρα

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για την παροχή Ανθρωπιστικής Βοήθειας στους Παλαιστινίους (UNRWA),  δήλωσε ότι «τουλάχιστον 57 συνάδελφοί μου έχουν σκοτωθεί. Σε μια μέρα, είχαμε 15 νεκρούς».

«Ένας συνάδελφός μας πριν από δύο μέρες πέθανε ενώ πήγαινε στον φούρνο για να πάρει ψωμί. Άφησε πίσω του έξι παιδιά, έξι παιδιά που τώρα έχουν βρεθεί εκτοπισμένα σε καταφύγιο».

Γάζα: 8 φορτηγά με βοήθεια αναμένεται να περάσουν από τη Ράφα

Ακόμη οκτώ φορτηγά που μεταφέρουν τρόφιμα, φάρμακα και νερό αναμένεται να περάσουν στη Λωρίδα της Γάζας την Παρασκευή, δήλωσε ο Λαζαρινί. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η βοήθεια που φτάνει στους αμάχους δεν είναι παρά ψίχουλα και οι άνθρωποι κυριολεκτικά πεινάνε.

Η Συντονίστρια Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ για τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, Λιν Χέιστινγκς, δήλωσε πως έχουν λάβει περίπου 74 φορτηγά. «Αναμένουμε άλλα οκτώ περίπου σήμερα. Πριν από τον πόλεμο, κατά μέσο όρο 500 φορτηγά έμπαιναν στη Γάζα κάθε μέρα», σύμφωνα με το Associated Press.

Πηγή: BBC

Live – Όλες οι εξελίξεις