Skip to main content

Χαμάς: Μετά την δήλωση Μπάιντεν, δημοσιεύει λίστα με τα ονόματα των νεκρών στη Γάζα

REUTERS/Yasser Qudih

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι δεν εμπιστεύεται τον απολογισμό της Χαμάς για τους νεκρούς στη Γάζα

Το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας αποφάσισε να δημοσιοποιήσει ένα έγγραφο 212 σελίδων με τους αριθμούς αναγνώρισης και τα ονόματα των τουλάχιστον 7.000 Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, ώστε «όλος ο κόσμος να γνωρίζει την αλήθεια».

«Ο κόσμος πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι πίσω από κάθε αριθμό κρύβεται η ιστορία ενός ατόμου του οποίου το όνομα και η ταυτότητα είναι γνωστά», πρόσθεσε.

Νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα- που ξεκίνησαν στις 7 Οκτωβρίου, μετά την εισβολή της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος- έχει φτάσει τους 7.028.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι:

  • 2.913 παιδιά,
  • 1.709 γυναίκες, και
  • 397 ηλικιωμένοι

Η απόφαση να δημοσιεθούν οι λίστες με τα ονόματα των νεκρών ήρθε μετά την δήλωση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι «δεν έχει εμπιστοσύνη» στον αριθμό των θυμάτων των Παλαιστινίων που ανακοινώνει το υπουργείο που ελέγχεται από την Χαμάς.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν εκτιμά ότι ο απολογισμός των θυμάτων που ανακοινώνουν οι Παλαιστίνιοι σημαίνει ότι το Ισραήλ αγνοεί τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ «για περιορισμό των θανάτων αμάχων», ο Μπάιντεν ανέφερε δεν εμπιστεύεται τις ανακοινώσεις των Παλαιστινίων.

ΗΠΑ: Δεν μπορούμε να πάρουμε «τοις μετρητοίς» τον απολογισμό της Χαμάς

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι ο απολογισμός των νεκρών που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα δεν μπορεί να ληφθεί «τοις μετρητοίς».

«Όλοι γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο Υγείας της Γάζας είναι απλώς μια βιτρίνα της Χαμάς», δήλωσε ο Κίρμπι. «Δεν μπορούμε να πάρουμε τίποτα που βγαίνει από τη Χαμάς – συμπεριλαμβανομένου του λεγόμενου Υπουργείου Υγείας – τοις μετρητοίς».

«Υπάρχει ένα πρόσθετο βάρος εδώ για το Ισραήλ να διασφαλίσει ότι κάνει ό,τι μπορεί για να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες μεταξύ των αμάχων και είμαστε σε συνεχή επικοινωνία μαζί τους για αυτό».

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό