Skip to main content

Ερντογάν: Ακυρώνει ταξίδι στο Ισραήλ- «Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση»

Murat Cetinmuhurdar/PPO/Handout via REUTERS

«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με το ισραηλινό κράτος, αλλά με τις ισραηλινές πολιτικές»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ακύρωσε τα σχέδιά του να επισκεφθεί το Ισραήλ, στο πλαίσιο της πολιτικής της χώρας του για εξομάλυνση των σχέσεών του με το εβραϊκό κράτος, και υποστήριξε ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική ομάδα αλλά μια ομάδα απελευθερωτών που διεξάγει μάχη για να προστατεύσει τη γη της.

Σύμφωνα με τους Times of Israel, ο Τούρκος πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά ότι το Ισραήλ «μπορεί να βλέπει τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση μαζί με τη Δύση. Η Δύση σου χρωστάει πολλά. Αλλά η Τουρκία δεν σας χρωστάει τίποτα. Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, είναι μια ομάδα μουτζαχεντίν που υπερασπίζεται τα εδάφη τους».

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα της Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ζήτησε επίσης άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ των δυνάμεων του Ισραήλ και της Χαμάς και προέτρεψε το Ισραήλ να εισακούσει τις εκκλήσεις για ειρήνη, τονίζοντας ότι πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις στη Γάζα. Κάλεσε όμως να σταματήσουν και οι επιθέσεις στο Ισραήλ.

Αναφερόμενος στο ταξίδι που ακύρωσε, είπε ότι το Ισραήλ εκμεταλλεύτηκε τις καλές προθέσεις της Τουρκίας και γι’ αυτό δεν θα επισκεφθεί την χώρα, όπως είχε προγραμματιστεί προηγουμένως, παρά την πρόσφατη προσέγγιση των δύο χωρών. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου «έκανε κατάχρηση της καλής μας θέλησης», είπε, σημειώνοντας ότι δεν έχει πρόβλημα με το ισραηλινό κράτος, αλλά με τις ισραηλινές πολιτικές.

«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με το ισραηλινό κράτος, αλλά ποτέ δεν αποδεχθήκαμε και ποτέ δεν θα αποδεχτούμε τις θηριωδίες που διαπράττει το Ισραήλ και το γεγονός ότι λειτουργεί ως οργανισμός και όχι ως κράτος», είπε. Χαρακτήρισε μάλιστα τη δράση του Ισραήλ στη Γάζα ως μια από τις «πιο αιματηρές, πιο αποκρουστικές και πιο άγριες επιθέσεις στην ιστορία».

Πρόσθεσε ότι οι μη περιφερειακοί παράγοντες θα πρέπει να σταματήσουν να ρίχνουν λάδι στη φωτιά με την υποστήριξη του Ισραήλ και οι μουσουλμανικές χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν για μια κατάπαυση του πυρός και μια ειρήνη με διάρκεια.

Στην ομιλία του είπε ακόμα ότι η συνοριακή πύλη της Ράφα πρέπει να παραμείνει ανοιχτή για ανθρωπιστική βοήθεια και ότι ανταλλαγές κρατουμένων θα πρέπει να ολοκληρωθούν επειγόντως.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό