Skip to main content

Ισραήλ: Αρνείται τις βίζες σε αξιωματούχους του ΟΗΕ

Νωρίτερα είχε ζητήσει την παραίτηση Γκουτέρες -Τι απαντά ο ίδιος στην ανάρτησή του

Τεντώνει το σχοινί απέναντι στον ΟΗΕ το Ισραήλ. Λίγο αφότου ζήτησε την παραίτηση του Αντόνιο Γκουτέρες, ανακοίνωσε ότι θα αρνηθεί τις βίζες σε αξιωματούχους του οργανισμού.

Την είδηση γνωστοποίησε ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη Γκίλαντ Ερντάν, τονίζοντας ότι η απόφαση ήρθε μετά τα σχόλια του Γκουτέρες, που, όπως υποστηρίζει το Τελ Αβίβ, «δικαιολογούν τη βάναυση επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ».

«Λόγω των παρατηρήσεών του θα αρνηθούμε να χορηγήσουμε βίζα σε εκπροσώπους του ΟΗΕ», λέει ο Ερντάν στο Στρατιωτικό Ραδιόφωνο.

«Έχουμε ήδη αρνηθεί τη χορήγηση βίζας για τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα Ανθρωπιστικών Υποθέσεων Μάρτιν Γκρίφιθς», είπε ο Ερντάν. «Ήρθε η ώρα να τους δώσουμε ένα μάθημα».

«Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε επίσης ότι οι επιθέσεις της Χαμάς δεν έγιναν στο κενό», είπε ο Γκουτέρες σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, που ξέσπασε όταν η τρομοκρατική ομάδα εισέβαλε ισραηλινές συνοριακές κοινότητες, σκοτώνοντας περίπου 1.400 ανθρώπους.

Ο Γκουτέρες επέκρινε έντονα τους ακατάπαυστους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, κάνοντας λόγο για «ξεκάθαρες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» και «συλλογική τιμωρία» των Παλαιστίνιων.

«Να παραιτηθεί»

Αντιδρώντας κορυφαίοι ισραηλινοί αξιωματούχοι επιτέθηκαν με σφοδρότητα στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, απαιτώντας την παραίτησή του.

Η τοποθέτηση του κ. Γκουτέρες στο ΣΑ, στην οποία επισήμανε πως η πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς πρέπει να εγγραφτεί στο πλαίσιο δεκαετιών καταπίεσης των Παλαιστινίων από το Ισραήλ, ήταν «καθαρή συκοφαντία του αίματος», ξεσπάθωσε ο Γκιλάντ Ερντάν, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ.

Υποστήριξε πως ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού αδιαφορεί για όσα υπέστησαν οι ισραηλινοί άμαχοι και δικαιολογεί την τρομοκρατία. «Θεωρώ πως ο Γενικός Γραμματέας πρέπει να παραιτηθεί», πρόσθεσε ο Ερντάν.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ελί Κόεν, ο οποίος έλαβε μέρος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ακύρωσε προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Γκουτέρες.

Η απάντησή του

«Οι αδικίες σε βάρος του παλαιστινιακού λαού δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς», έγραψε στο X (πρώην Twitter) ο Γκουτέρες, προσθέτοντας: «Αυτές οι φρικτές επιθέσεις δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού».

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό