Skip to main content

Ισραηλινός πρόεδρος: Η Χεζμπολάχ «παίζει με τη φωτιά» και αν μας επιτεθεί, «ο Λίβανος θα πληρώσει το τίμημα»

French President Emmanuel Macron, left, shakes hands with Israel’s President Isaac Herzog in Jerusalem, Tuesday, Oct. 24, 2023. Emmanuel Macron is traveling to Israel to show France’s solidarity with the country and further work on the release of hostages who are being held in Gaza. Christophe Ena/Pool via REUTERS

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν αναζητούμε αντιπαράθεση στα βόρεια σύνορά μας ή με κανέναν άλλο. Αλλά...»

Ως «μια από τις χειρότερες φρικαλεότητες της σύγχρονης εποχής» χαρακτήρισε ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, κατά την συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στο Ισραήλ προκειμένου να εκφράσει την αλληλεγγύη του.

Στις δηλώσεις του, ο Χέρτζογκ κατηγόρησε τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου ότι «παίζει με τη φωτιά» στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ και το Ιράν ότι πυροδότησε την ένταση μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν αναζητούμε αντιπαράθεση στα βόρεια σύνορά μας ή με κανέναν άλλο. Επικεντρωνόμαστε στην καταστροφή των υποδομών της Χαμάς και στην επιστροφή των πολιτών μας στην πατρίδα μας. Αλλά αν η Χεζμπολάχ μας παρασύρει σε πόλεμο, θα πρέπει να είναι σαφές ότι ο Λίβανος θα πληρώσει το τίμημα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Χέρτζογκ ανέφερε επίσης ότι ανησυχεί για την άνοδο του αντισημιτισμού σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, και είπε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει αποφασιστικά μέτρα.

Αναφερόμενος στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς έκανε λόγο για μια κατάσταση «εξαιρετικά περίπλοκη και εύθραυστη», λέγοντας ότι η χώρα του απαίτησε «την άμεση απελευθέρωση όλων των πολιτών μας που απήχθησαν».

Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ δεν κάνει διάκριση μεταξύ αυτών που κρατούνται από τη Χαμάς και διαθέτουν ισραηλινά διαβατήρια και «οποιουδήποτε έχει άλλη υπηκοότητα». «Είναι όλοι ένα», είπε, προσθέτοντας «και εμείς τους θέλουμε πίσω αμέσως».

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό