Skip to main content

Κίνα: «Αυξάνεται σημαντικά» ο κίνδυνος μεγάλης κλίμακας χερσαίας σύγκρουσης

Η ισοπεδωμένη Γάζα από ψηλά. REUTERS/Mohammed Fayq Abu Mostafa

«Οι προοπτικές είναι ανησυχητικές»

Η κατάσταση στη Γάζα είναι σοβαρή και ο κίνδυνος μεγάλης κλίμακας χερσαίας σύγκρουσης αυξάνεται σημαντικά, προειδοποίησε την Κυριακή ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας για το ζήτημα της Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο, ο Ζάι Τζουν είπε ότι «οι ένοπλες συγκρούσεις διεισδύουν στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου και Ισραήλ-Συρίας, με τις δευτερογενείς επιπτώσεις τους να επεκτείνονται σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Οι προοπτικές είναι ανησυχητικές».

Ο Ζάι προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να παραμείνει σε εγρήγορση έναντι τέτοιων εξελίξεων και να δράσει άμεσα για να αποτρέψει την κατάσταση από το να μετατραπεί σε σοβαρή ανθρωπιστική καταστροφή.

Η Κίνα θα συνεχίσει να παρέχει επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους μέσω των Ηνωμένων Εθνών και διμερών διαύλων, υποσχέθηκε ο Ζάι, χωρίς να διευκρινίσει ποια βοήθεια έχει ήδη παρασχεθεί.

Ο Ζάι παρευρέθηκε στη σύνοδο κορυφής του Σαββάτου στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι και άλλους Άραβες ηγέτες, με στόχο να βρεθεί ένας «οδικός χάρτης» για τον τερματισμό της «ανθρωπιστικής τραγωδίας» στη Γάζα.

Ο Ζάι βρίσκεται επί του παρόντος στη Μέση Ανατολή για να προωθήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες και να πιέσει για κατάπαυση του πυρός. Επισκέφτηκε το Κατάρ και την Αίγυπτο και θα επισκεφθεί επίσης τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία και άλλες χώρες της περιοχής.

Πριν από το ταξίδι του, είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, του Ισραήλ, της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Νορβηγίας και άλλων χωρών, καθώς και με τους ειδικούς εκπροσώπους στα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, CCTV έχουν αναφερθεί.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό