Skip to main content

Λωρίδα της Γάζας: Τι θα ακολουθήσει αν ηττηθεί η Χαμάς;

Παλαιστίνιοι ψάχνουν για αγνοουμένους κάτω από τα ερείπια κτηρίου που καταστράφηκε από ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας, 16/10/2023. Φωτ. REUTERS/ Mohammed Salem

Τα σημαντικότερα αμερικανικά έντυπα έχουν προειδοποιήσει ότι «η εισβολή στη Γάζα θα είναι μια καταστροφή» και το Ισραήλ «θα μπει σε μια παγίδα»

«Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν προτρέπει μυστικά το Ισραήλ να μην ξεκινήσει μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Χεζμπολάχ», αποκαλύπτουν οι Times of Israel. «Η Ουάσιγκτον προσπαθεί να διασφαλίσει ότι η ισραηλινή σύγκρουση με τη Χαμάς δεν θα επεκταθεί πέρα από τη Γάζα… Ένα λάθος του ισραηλινού στρατού στον Λίβανο θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν πολύ μεγαλύτερο πόλεμο», εξηγεί η ισραηλινή εφημερίδα.

Η αμερικανική προειδοποίηση ακολούθησε την απειλή του ισραηλινού στρατού στη Χεζμπολάχ για μια «θανατηφόρα» απάντηση, εάν συνεχίσει να πραγματοποιεί επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

Όπως λέει ο δρ Αντρέας Ρέινικε, διευθυντής του Γερμανικού Ινστιτούτου Ανατολής στο Βερολίνο και βετεράνος διπλωμάτης με 20ετή θητεία στη Μέση Ανατολή, «η Χεζμπολάχ έχει αυτοπροσδιοριστεί, πολεμώντας το Ισραήλ. Και ακόμα κι αν δεν θέλει, η δημόσια πίεση μπορεί να την αναγκάσει να παρέμβει. Και μετά έχουμε τη Δυτική Όχθη, όπου μπορεί να εκραγεί μια Τρίτη Παλαιστινιακή Ιντιφάντα».

Κοντά σε «πυρκαγιά»

«Εάν συμβεί και αυτό, θα είμαστε πολύ κοντά σε μια πυρκαγιά που θα μπορούσε να είναι πολύ επικίνδυνη, τουλάχιστον για το Ισραήλ. Και κανείς δεν μπορεί να κρίνει αν θα επηρεάσει άλλες κυβερνήσεις ή περιφέρειες», τονίζει ο Γερμανός ειδικός. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η «αυτοκριτική» που έκανε, δημοσίως μάλιστα, ο Μπάιντεν, καλώντας το Ισραήλ να μην επαναλάβει τα «λάθη» των ΗΠΑ, μετά τις ισλαμιστικές τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. «Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, ήμασταν θυμωμένοι», είπε ο Μπάιντεν. «Ενώ αναζητήσαμε δικαιοσύνη και δικαίωση, κάναμε και λάθη». Ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» που κήρυξε ο Ουάσιγκτον οδήγησε, μεταξύ άλλων, στους καταστροφικούς πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.

Μπορούν όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες να αποτρέψουν την επέκταση της «πυρκαγιάς; «Η παρουσία των ΗΠΑ μέσω των δύο αεροπλανοφόρων μπορεί σίγουρα να δυσκολέψει ή και να αποτρέψει τη Χεζμπολάχ. Αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα. Αλλά όταν η πίεση είναι πολύ υψηλή, αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για να αποτρέψει την κλιμάκωση των μαχών», εκτιμά ο δρ. Ρέινεκε.

Η Χαμάς θέλει, άλλωστε, να δείξει στον αραβικό κόσμο ότι το Ισραήλ είναι ευάλωτο. Εάν το Ισραήλ εισβάλει στη Γάζα και ο πόλεμος είναι μακρύς και δαπανηρός, η Χαμάς θα το παρουσίαζε ως άλλη μια επιτυχία. «Σε συνδυασμό με τις αναμενόμενες απώλειες αμάχων, πρόκειται για ένα ύπουλο σχέδιο της Χαμάς να χρησιμοποιήσει αυτή τη μέθοδο για να σπρώξει τους αραβικούς πληθυσμούς ενάντια στις δικές τους κυβερνήσεις».

Η Σαουδική Αραβία για παράδειγμα, η οποία διαπραγματεύεται την προσέγγιση με το Ισραήλ, έχει ρητά ονομάσει μια λύση στο Παλαιστινιακό ζήτημα ως προϋπόθεση για την αποκατάσταση των σχέσεων. Η προοπτική αυτή, στην καλύτερη περίπτωση, θα αναβληθεί και στη χειρότερη μπορεί ακόμη και να ανατραπεί. Φυσικά και δεν είναι προς το συμφέρον των αραβικών κυβερνήσεων να οδηγηθούν σε σύγκρουση με το Ισραήλ τώρα. Όμως θα δεχθούν ισχυρές εσωτερικές πιέσεις, αν υπάρξει χερσαία επέμβαση στη Γάζα.

«Καταστροφή μια εισβολή»

Τα σημαντικότερα αμερικανικά έντυπα, όπως το Foreign Affairs και οι New York Times, έχουν προειδοποιήσει άλλωστε ότι «η εισβολή στη Γάζα θα είναι μια καταστροφή» και το Ισραήλ «θα μπει σε μια παγίδα». Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις μέσα σε πόλεις είναι εμφανώς πολύ δύσκολες και φονικές και στις δύο πλευρές. Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας εκστρατείας παραμένει αβέβαιο. Οι μαχητές της Χαμάς γνωρίζουν αυτό το πυκνό αστικό τοπίο που είναι γεμάτο με υπόγειες σήραγγες και πιθανές παγίδες, πολύ καλύτερα από τους Ισραηλινούς στρατιώτες.

Οι Ισραηλινοί πολίτες, στην πλειονότητά τους βέβαια, προκειμένου να συντριβεί η Χαμάς, είναι έτοιμοι να ανεχθούν ακόμη μεγαλύτερες απώλειες. «Τι θα συμβεί αν το Ισραήλ καταφέρει να νικήσει τη Χαμάς» είναι το ερώτημα που θέτει το Foreign Affairs.

Μια σειρά από σενάρια εξετάζονται ήδη, αν και η Χαμάς δεν αποτελεί μόνο στρατιωτική δύναμη, αλλά και κοινωνικό κίνημα, τονίζει το αμερικανικό περιοδικό. «Αλλά εάν το Ισραήλ νικήσει τη Χαμάς, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να συνεργαστούν με περιφερειακές και διεθνείς δυνάμεις για να βρουν έναν τρόπο να μεταβιβάσουν τον ισραηλινό έλεγχο της Γάζας σε προσωρινή διαχείριση των Ηνωμένων Εθνών. Ενδεχομένως, ο απώτερος στόχος είναι στη συνέχεια να επιστρέψει η Γάζα υπό τον έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής, αλλά ο σημερινός πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς είναι εντελώς αδύναμος να ελέγξει την κατάσταση στη Δυτική Όχθη, πόσο μάλλον στη Γάζα.

Λύση αλά Κόσοβο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να ηγηθούν μιας ομάδας αραβικών κρατών, με τη συμμετοχή της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και της Ε.Ε., για την εφαρμογή ενός σχεδίου για τη μεταφορά του ελέγχου της Γάζας σε μια προσωρινή, υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ, διοίκηση, μόλις σταματήσουν οι πολεμικές επιχειρήσεις.

Αυτό θα ήταν ένα τεράστιο εγχείρημα, που θα μπορούσε να έχει κάποια ομοιότητα με την κατάσταση στο Κόσοβο, όπου τα Ηνωμένα Έθνη είχαν μια σχετική επιτυχία σε ένα εύθραυστο περιβάλλον. Με την εκλογή ενός νέου προέδρου και μιας νέας Παλαιστινιακής Βουλής η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών θα μπορούσε να απαιτήσει από το Ισραήλ να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις, στην κατεύθυνση δημιουργίας και ενός κανονικού, παλαιστινιακού κράτους. Χωρίς κράτος των Παλαιστινίων, ένα καθεστώς «μαριονέτα» απλά θα διαιωνίζει τη βία.

Διαβάστε επίσης: