Skip to main content

Γερμανία: Η Σάρα Βάγκενκνεχτ διασπά την Αριστερά και ιδρύει νέο κόμμα

Το νέο κόμμα θα ονομάζεται «BSW – Για Λογική και Δικαιοσύνη»

Η Σάρα Βάγκενκνεχτ, βουλευτίνα της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) στην Bundestag, πρόκειται να ανακοινώσει την προσεχή εβδομάδα την ίδρυση ενός νέου κόμματος, όπως μεταδίδουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Το νέο κόμμα θα ονομάζεται «BSW – Για Λογική και Δικαιοσύνη» και θα παρουσιαστεί από τη Σάρα Βάγκενκνεχτ, σε συνέντευξη Τύπου την προσεχή Δευτέρα, γράφει το περιοδικό Der Spiegel, επικαλούμενο πηγές από το περιβάλλον της.

Η Βάγκενκνεχτ και οι στενοί υποστηρικτές της στην Αριστερά συζητούσαν αυτό το βήμα εδώ και αρκετούς μήνες, αλλά δεν είχαν πάρει οριστική απόφαση για πολύ καιρό. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, η συντομογραφία του νέου κόμματος BSW προέρχεται από τα αρχικά «Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ».

Χρόνιες διαμάχες

Η ανακοίνωση  για την αποχώρηση της Βάγκενκνεχτ από το Die Linke είναι πιθανό να δώσει τέλος σε μια διαμάχη ενός έτους μεταξύ της δημοφιλούς βουλευτίνας  και του κόμματός της. Τα τελευταία χρόνια, η Βάγκενκνεχτ επέκρινε το κόμμα της Αριστεράς ότι δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του εκλογικού σώματος.

Η Βάγκενκνεχτ είναι γνωστή για την απόρριψη της παράνομης μετανάστευσης, τη στάση της υπέρ της ειρήνης σε σχέση με τον πόλεμο της Ουκρανίας και την αντίθεσή της στις κυρώσεις στη Ρωσία.

Σε κάθε περίπτωση, η ίδρυση του νέου  κόμματος αναμένεται να αλλάξει τον γερμανικό κοινοβουλευτικό χάρτη. Δεν θα υπάρξει μόνο διάσπαση sτο Die Linke  αν αποχωρήσει η Βάγκενκνεχτ, αλλά το κόμμα θα χάσει και το καθεστώς της κοινοβουλευτικής ομάδας, καθώς το Die Linke διαθέτει 38 βουλευτές, από τους οποίους οι 14 αναμένεται να ενταχθούν στο νέο κόμμα. Στη γερμανική βουλή για να διαθέτει ένα κόμμα κοινοβουλευτική ομάδα, πρέπει να έχει 37 βουλευτές.

Με την αποχώρηση της Σάρα Βάγκενκνεχτ, πολιτικοί παρατηρητές δεν αποκλείουν  μάλιστα και την εξαφάνιση του κόμματος της Αριστεράς από το προσκήνιο στις προσεχείς ευρωεκλογές.

Αλλά και στις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το Die Linke θα ξεπεράσει ξανά το όριο του 5% για να εκπροσωπηθεί στην Bundestag. Αποχωρώντας από το Die Linke , η Σάρα Βάγκενκνεχτ θα μπορούσε να πάρει μαζί της τις μισές ψήφους της Αριστεράς, κάτι που στη συνέχεια θα έδιωχνε το κόμμα από τη Bundestag.

Ωστόσο, το Κόμμα της Αριστεράς έχει ένα πραγματικό πλεονέκτημα: έχει τοπικούς συλλόγους, συλλόγους περιφερειών, εκλεγμένους αντιπροσώπους -ακόμα σε όλα τα επίπεδα του κράτους- με λίγα λόγια, έχει δομές πάνω στις οποίες μπορεί να οικοδομήσει.

«Εγωϊστικό ταξίδι»

H Βάγκενκνεχτ, από την άλλη, πρώτα και κύρια έχει μόνο τον εαυτό της και μερικούς βουλευτές. Αυτό δεν είναι  βέβαια λίγο. Άλλωστε είναι μια από τις πιο δημοφιλείς πολιτικούς της χώρας. Διαθέτει εξαιρετικές ρητορικές ικανότητες και ξέρει πώς να κεντρίζει το ενδιαφέρον.

Η  ηγέτης της γερμανικής  Αριστεράς Τζανίν Βίσλερ κατηγόρησε την  Βάγκενκνεχτ ότι ενήργησε ανεύθυνα. «Λαμβάνοντας υπόψη την καταστροφική πολιτική του κυβερνητικού συνασπισμού, ένα αριστερό μέλος της Bundestag πρέπει να αντιταχθεί στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και να παρουσιάσει εναλλακτικές λύσεις», είπε η Βίσλερ στο ARD, κατηγορώντας την  Βάγκενκνεχτ για ένα «εγωϊστικό ταξίδι». Οι δύο πλευρές, κομματική ηγεσία και η βουλευτής, αναλώνονται εδώ και καιρό σε αλληλοκατηγορίες και δείχνουν απρόθυμες για διάλογο. Έχουν σταματήσει να αναζητούν επαφή και εθεωρείτο πλέον σχεδόν αδύνατο να γεφυρωθεί το χάσμα.

Δύσκολο εγχείρημα

Την ίδια στιγμή η Βάγκενκνεχτ γνωρίζει ότι η ίδρυση ενός κόμματος είναι οργανωτικά δύσκολο εγχείρημα. Σε τελευταίο της podcast, η Γερμανίδα πολιτικός επιβεβαιώνει ότι για μια τέτοια υπόθεση θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί μια πιθανότητα επιτυχίας.

Πολιτικοί παρατηρητές προβλέπουν πάντως ότι ένα κόμμα της Βάγκενκνεχτ θα αφαιρούσε ψήφους και από την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) τερματίζοντας την ανοδική πορεία της λαϊκίστικης ακροδεξιάς, στις δημοσκοπήσεις.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έως και το 18% των Γερμανών ψηφοφόρων θα μπορούσαν να ψηφίσουν  το νέο κόμμα της Βάγκενκνεχτ. Σε δημοσκόπηση που διεξήχθη για τη γερμανική εφημερίδα Junge Freiheit από το INSA, το ποσοστό αποδοχής της η Βάγκενκνεχτ είναι το υψηλότερο μεταξύ των ψηφοφόρων του AfD και του κόμματος της Αριστεράς.

Μαζί με τον Γκρέγκορ Γκίζι, η Βάγκενκνεχτ-σύζυγος του Οσκαρ Λαφοντέν- είναι ένας από τους πιο γνωστούς πολιτικούς της Αριστεράς.

Μετά τις εκλογές πριν από περίπου δύο χρόνια μέχρι σήμερα, γερμανική Αριστερά αναζητά διέξοδο, αλλά η κρίση δείχνει να βαθαίνει μέρα με τη μέρα. Το διαζύγιο ωστόσο της Βάγκενκνεχτ και της Αριστεράς ίσως και να ωφελούσε εν τέλει και τις δύο πλευρές, καθώς η διχογνωμία ηγεσίας και της βουλευτού επιδρούσε αρνητικά στη δημόσια εικόνα του κόμματος. Συχνά η Σάρα Βάγκενκνεχτ εμφανιζόταν άλλωστε σε τηλεοπτικές εκπομπές εκφράζοντας απόψεις, οι οποίες δεν ανταποκρίνονταν στη γραμμή του κόμματος.

Ένα νέο αριστερό κόμμα θα αποτελούσε επίσης μια ανεπιθύμητη πρόκληση για την ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία επίσης πλήττεται από εσωτερικές αναταραχές. Το Die Linke , που αποτελεί βασικό τμήμα  της ομάδας της Αριστεράς στην ευρωβουλή ,δεν είναι άλλωστε το μόνο αριστερό κόμμα που αντιμετωπίζει προβλήματα, όπως δείχνουν και οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ….