Skip to main content

Ισραήλ: Παράπονα στον Σούνακ για το BBC- «Διαστρεβλώνει τα γεγονότα»

Kobi Gideon/GPO

Συνάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ισραήλ

Το BBC μονοπώλησε την συνάντηση που είχε στο Ισραήλ ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ με τον πρόεδρο της χώρας Ισαάκ Χέρτζογκ.

Ο Χέρτζογκ επέκρινε το BBC, λέγοντας ότι «θέλει να θέσει το θέμα της αντικειμενικής ή μη αντικειμενικής κάλυψης αυτής της τραγωδίας».

Εκείνη την ώρα ο Βρετανός πρωθυπουργός χαμογελούσε κουνώντας το κεφάλι του, σημειώνουν οι Times of Israel.

«Πιστεύουμε ότι ο τρόπος με τον οποίο το BBC χαρακτηρίζει τη Χαμάς είναι μια διαστρέβλωση των γεγονότων. Έχουμε να κάνουμε με μια από τις χειρότερες τρομοκρατικές οργανώσεις στον κόσμο, και ξέρω ότι στις σύγχρονες δημοκρατίες, όπως η δική σας και η δική μας, δεν μπορείτε να επέμβετε, αλλά επειδή το BBC δημιουργεί ένα συγκεκριμένο συσχετισμό και ταυτίζεται με την Βρετανία και είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο, πρέπει να υπάρξει μια κατακραυγή ώστε να δούμε μια διόρθωση και η Χαμάς να οριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση», είπε ο πρόεδρος του Ισραήλ.

«Τι άλλο πρέπει να δουν για να καταλάβουν ότι πρόκειται για μια φρικτή τρομοκρατική οργάνωση;», διερωτήθηκε.

Γιατί το BBC δεν χαρακτηρίζει τη Χαμάς «τρομοκρατική οργάνωση»

Το βρετανικό μέσο έχει προκαλέσει την ενόχληση του Ισραήλ διότι αρνείται να χαρακτηρίσει τη Χαμάς «τρομικρατική οργάνωση». Όπως υποστηρίζει, κάτι τέτοιο είναι αντίθετο με τους κανόνες αμεροληψίας. Ωστόσο, χρησιμοποιεί τον όρο όταν τον χρησιμοποιεί κάποιος άλλος.

«Η τρομοκρατία είναι μια φορτισμένη λέξη, την οποία οι άνθρωποι χρησιμοποιούν για μια οργάνωση που αποδοκιμάζουν ηθικά. Δεν είναι όμως δουλειά του BBC να λέει στον κόσμο ποιον να υποστηρίξει και ποιον να καταδικάσει – ποιοι είναι οι καλοί και ποιοι οι κακοί. Επισημαίνουμε τακτικά ότι η βρετανική και άλλες κυβερνήσεις έχουν καταδικάσει τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση, αλλά αυτό είναι δική τους δουλειά. Πραγματοποιούμε επίσης συνεντεύξεις με προσκεκλημένους και παραθέτουμε δηλώσεις συνεργατών που περιγράφουν τη Χαμάς ως τρομοκράτες. Δεν το λέμε με τη φωνή μας. Η δουλειά μας είναι να παρουσιάζουμε στο κοινό μας τα γεγονότα και να το αφήνουμε να αποφασίσει μόνο του», έχει εξηγήσει ο ανταποκριτής του BBC, Τζον Σίμπσον.

Πώς απάντησε ο Σούνακ

Ο Σούνακ απάντησε τα παράπονα του Χέρτζογκ λέγοντας ότι «θα πρέπει να την ονομάσουμε όπως είναι – μια τρομοκρατική ενέργεια που διαπράχθηκε από μια κακή τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς».

«Δεν έχετε απλώς το δικαίωμα να το κάνετε αυτό, έχετε καθήκον να το κάνετε», πρόσθεσε ο Σουνάκ, αναφερόμενος στο γεγονός ότι Ισραήλ αποκαθιστά την ασφάλεια στη χώρα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επισήμανε επίσης την «ανάγκη για ανθρωπιστική πρόσβαση», υποστηρίζοντας ότι οι Παλαιστίνιοι «είναι θύματα αυτού που έχει κάνει η Χαμάς».

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό