Skip to main content

Γάζα: Οι 4 λόγοι που έχει καθυστερήσει η χερσαία επίθεση του Ισραήλ

Ισραηλινό τανκ κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. REUTERS/Violeta Santos Moura

Το Ισραήλ έχει καταστήσει σαφές ότι οι δυνάμεις του έχουν κινητοποιηθεί.

Η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ την Τετάρτη θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα καθυστερήσει, έστω μέχρι την αναχώρησή του, την αναμενόμενη χερσαία εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Η χερσαία εισβολή αναμενόταν αρχικά να ξεκινήσει το περασμένο Σάββατο, κάτι που δεν έγινε. Τότε οι New York Times, επικαλούμενοι Ισραηλινούς αξιωματούχους, το απέδωσαν στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, μια εκδοχή που ο ισραηλινός στρατός έσπευσε να απορρίψει, υποστηρίζοντας ότι στην πραγματικότητα ήθελε να δώσει χρόνο στους αμάχους να απομακρυνθούν από τις περιοχές όπου θα λάβουν χώρα οι επιχειρήσεις του.

Το ζήτημα των αιχμαλώτων θεωρείται επίσης ένας ανασταλτικός παράγοντας για το Ισραήλ. Αντίστοιχα, η γεωμορφολογία της Γάζας και η προετοιμασία που χρειάζεται μια επιχείρηση σε αστικό περιβάλλον εκτιμάται ότι καθυστερούν την κατάσταση.

Στο μεταξύ, σημερινή δήλωση εκπροσώπου του ισραηλινού στρατού έχει θολώσει το τοπίο καθώς αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθεί η πολυαναμενόμενη χερσαία επίθεση.

Τι ισχύει επομένως; Για ποιο λόγο έχει καθυστερήσει η χερσαία επιχείρηση; Για όλα τα παραπάνω, απαντάει το BBC, σημειώνοντας ότι:

  • Οι στρατοί δεν ανακοινώνουν ημερομηνία έναρξης στρατιωτικών επιχειρήσεων . Ούτε το Ισραήλ θα το κάνει. Μάλιστα εκπρόσωπός του στρατού δήλωσε σήμερα ότι «δεν έχουμε πει ποια είναι τα σχέδιά μας, τα οποία θα μπορούσαν να είναι κάτι διαφορετικό».
  • Στην περιοχή σημειώθηκε δυνατή βροχή. Και ο καιρός παίζει ρόλο στον πόλεμο.
  • Οι διπλωματικές προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένης της άφιξης του προέδρου των ΗΠΑ, σχετικά με την ανάγκη ανάπτυξης ενός σχεδίου για τη μεταφορά βοήθειας στη Γάζα και την απομάκρυνση των ξένων υπηκόων, μπορεί να λαμβάνονται υπόψη από το Ισραήλ.
  • Υπάρχει επίσης το ακανθώδες ζήτημα των ομήρων.

Όταν ενταθεί αυτός ο πόλεμος, οι στενότεροι σύμμαχοι του Ισραήλ θα θέλουν να είναι σίγουροι ότι έχουν κάνει ό,τι ήταν δυνατό για να προστατεύσουν τους αμάχους και να αποτρέψουν αυτόν τον πόλεμο από το να καταλήψει σε μια ευρύτερη σύγκρουση.

Βέβαια το Ισραήλ έχει καταστήσει σαφές ότι οι δυνάμεις του έχουν κινητοποιηθεί. Το πυροβολικό και τα τεθωρακισμένα έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος των συνόρων της Γάζας, και σε άλλα σύνορα. Οι δηλώσεις των Ισραηλινών αναφέρουν μάλιστα ότι επίκειται μια επίθεση. Όμως η παραμονή ενός στρατού σε αναμονή για πολύ καιρό θα μπορούσε να επηρεάσει την ετοιμότητα και το ηθικό του, τονίζει το BBC.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό