Skip to main content

Πολωνία: Αλλαγή σκυτάλης, μετά από 8 χρόνια

Ο Ντόναλντ Τουσκ μετά τα αποτελέσματα των εκλογών REUTERS/Kacper Pempel

Ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψήφων.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης της Πολωνίας έχουν πλέον τις απαιτούμενες έδρες ώστε να εξασφαλίσουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία μετά τις εκλογές της Κυριακής.

Έτσι, θα έχουμε αλλαγή σκυτάλης στη χώρα, μετά από 8 χρόνια διακυβέρνησης από το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), σύμφωνα με την τελική καταμέτρηση των ψήφων που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Εκλογική Επιτροπή το πρωί της Τρίτης.

Το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) ήρθε μεν πρώτο στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν προχθές, Κυριακή, στην Πολωνία, αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία, σύμφωνα με τα τελικά επίσημα αποτελέσματα που έγιναν γνωστά σήμερα. Ακόμη και με τυχόν σύμπραξη με την ακροδεξιά Συνομοσπονδία θα εξασφάλιζε 212 έδρες, πολύ λιγότερες από τις 231 που απαιτούνται.

Τα επίσημα αποτελέσματα από το 100% των εκλογικών περιφερειών δίνουν στο PiS ποσοστό 35,38% των ψήφων, ενώ ο φιλελεύθερος Συνασπισμός Πολιτών (KO) του Ντόναλντ Τουσκ ακολουθεί στη δεύτερη θέση με ποσοστό 30,70%, ο κεντροδεξιός Τρίτος Δρόμος έρχεται τρίτος με 14,40%, η Νέα Αριστερά συγκεντρώνει το 8,61% και η ακροδεξιά Συνομοσπονδία το 7,16% των ψήφων.

Με πληροφορίες από Politico, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη

Χαμόγελα στην Ε.Ε. από τον άνεμο δημοκρατικής αλλαγής στην Πολωνία