Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Δεν πέρασε το ψήφισμα της Ρωσίας για ανθρωπιστική βοήθεια

Φωτογραφία αρχείου

Η Μόσχα αρνήθηκε να καταδικάσει ευθέως τη Χαμάς λέγοντας ότι το κείμενο είναι ανθρωπιστικού χαρακτήρα και όχι πολιτικό

Με δηλωμένη την πρόθεση των δυτικών χωρών να το καταψηφίσουν, δεν είχε τύχη το σχέδιο ψηφίσματος της Ρωσίας για το Ισραήλ και τη Γάζα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Και τούτο γιατί η Μόσχα, που εστίαζε το ψήφισμά της στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους της Γάζας, απέφυγε να εκφράσει σε αυτό την ευθεία καταδίκη για την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς.

Ένα ψήφισμα χρειάζεται τουλάχιστον εννέα ψήφους υπέρ και κανένα βέτο από τα πέντε μόνιμα κράτη μέλη για να ψηφιστεί από το Συμβούλιο.

Τα δυτικά έθνη του Συμβουλίου Ασφαλείας – συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου – είχαν δηλώσει ότι δεν θα υποστήριζαν το συγκεκριμένο προσχέδιο όσο αυτό δεν καταδίκαζε ρητά τη Χαμάς. Η Ρωσία επέμεινε ότι το κείμενο ήταν αυστηρά ανθρωπιστικό – όχι πολιτικό.

Ο Ρώσος πρεσβευτής Βασίλι Νεμπένζια είπε ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ξεκίνησε μια ουσιαστική συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Τι ακριβώς έγινε

Πέντε χώρες ψήφισαν υπέρ του κειμένου της Ρωσίας, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, η Κίνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τέσσερις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, καταψήφισαν. Άλλες έξι χώρες απήχαν.

Ένα ψήφισμα που συντάχθηκε από τη Βραζιλία πρόκειται να τεθεί στην κρίση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας εντός της ημέρας.