Η τεράστιας κλίμακας τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ θεωρήθηκε από τους τζιχαντιστές «απόλυτη επιτυχία». Πόσο όμως βοηθάει τη στρατηγική της Χαμάς; Στο ερώτημα αυτό επιχειρεί να απαντήσει το Foreign Policy.
Η απάντηση προϋποθέτει το να εκτιμήσουμε καταρχήν ποιος ήταν ο στόχος της, τι ήλπιζε να κερδίσει από την άνευ προηγουμένου αυτή επίθεση.
Ένας στόχος των επιθέσεων ίσως να ήταν να οδηγήσει σε κατάρρευση το Ισραήλ. Η λιβανέζικη Χεζμπολάχ προωθεί σταθερά την ιδέα ότι το Ισραήλ είναι ένας εύθραυστος «ιστός αράχνης», που μπορεί εύκολα να διαλυθεί από μία οργάνωση με μέλη πρόθυμα να πολεμήσουν και να πεθάνουν. Ο βαθύς διχασμός της ισραηλινής κοινωνίας που κατέστη φανερός μετά την εκλογή της κυβέρνησης Νετανιάχου και τις αντιδράσεις στην προσπάθειά του να προωθήσει αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα ενδεχομένως να ενισχύει την πεποίθηση της Χαμάς για την ευαλωτότητα του Ισραήλ.
Αλλά η επίθεση πέτυχε ακριβώς το αντίθετο. Μπροστά στην αιμοτοχυσία οι Ισραηλινοί είναι ενωμένοι, πετυχαίνοντας μάλιστα να συγκροτήσουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Και όσοι στον στρατό έλεγαν ότι δεν θέλουν να εργάζονται για μία «μη δημοκρατική κυβέρνηση», τώρα λαμβάνουν μέρος στη μεγαλύτερη επιχείρηση εδώ και δεκαετίες. Η άμεση επίτευξη ενότητας είναι χαρακτηριστική του Ισραήλ, όπου οι εξωτερικές απειλές στηρίζουν την εθνική αλληλεγγύη παρά τις εσωτερικές διαφωνίες. Η ακραία φύση της βίας – ειδικά οι φρικαλεότητες που διεπράχθησαν κατά ηλικιωμένων και παιδιών – έχει σοκάρει και εξαγριώσει στο σύνολό της την ισραηλινή κοινωνία.
Ένας άλλος στόχος ίσως να ήταν να διαλύσει τη στήριξη στο εσωτερικό του Ισραήλ για την κατοχή παλαιστινιακών εδαφών. Πριν από την επίθεση, πολλοί Ισραηλινοί ίσως να πίστευαν ότι πλήρωναν μικρό τίμημα για την ανάπτυξη οικισμών στη Δυτική Όχθη και τους σοβαρούς περιορισμούς στη Γάζα. Ο Ταρέκ Μπακόνι, πρόεδρος του think tank Al Shabaka έγραψε: «Το PPN υποστηρίζει ότι η επίθεση της Χαμάς υπονόμευση την ισραηλινή πεποίθηση ότι μπορεί να διατηρήσει ένα καθεστώς απαρτχάιντ κατά των Παλαιστινίων χωρίς κόστος για τον δικό του πληθυσμό».
Η επίθεση πέτυχε όντως να διαλύσει την πεποίθηση αυτή, όπως επισημαίνει το Foreign Policy, αλλά όχι κατά τρόπο που πίστευε η Χαμάς. Κανένας Ισραηλινός σήμερα δεν πιστεύει πια ότι μπορεί να αγνοήσει το παλαιστινιακό ζήτημα. Σε αυτή τη μικρή χώρα όλοι έχουν έναν συγγενή ή φίλο που είναι νεκρός, αγνοείται ή έχει τραυματιστεί και η επικείμενη χερσαία επιχείρηση θα απαιτήσει την επιστράτευση εκατοντάδων χιλιάδων. Η επίθεση ίσως να διέλυσε και την αντίληψη πως το Ισραήλ είναι άτρωτο, ανίκητο. Ωστόσο η έκταση της επίθεσης θα οδηγήσει πιθανότατα στο πολύ περισσότεροι Ισραηλινοί να πιστέψουν πια ότι δεν μπορεί κανείς να εμπιστευτεί στους Παλαιστινίους αυτοδιοίκηση ή ίδρυση κράτους. Η ιντιφάντα της περιόδου 2000 – 2005 είχε πείσει πολλούς Ισραηλινούς ότι δεν υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης. Η νέα επίθεση της Χαμάς θα αναζωπυρώσει την αντίληψη αυτή.
Η μόνη επιτυχία που ίσως να έφερε για τη Χαμάς η επίθεση είναι στον ανταγωνισμό της με την Παλαιστινιακή Αρχή, που διοικεί τη Δυτική Όχθη. Ο 87χρονος Μαχμούτ Αμπάς δεν έχει ξεκάθαρο διάδοχο και η Παλαιστινιακή Αρχή αυτή καθεαυτή κατηγορείται για διαφθορά και έχει ελάχιστη νομιμοποίηση. Για ένα μέρος των Παλαιστινίων θεωρείται άμεση συνδεδεμένη με αυτό που ονομάζουν «ισραηλινό απαταρχάιντ».
Ωστόσο και η Χαμάς πάντοντε αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα νομιμοποίησης, αφού ο έλεγχό της επί της Γάζας είναι άκρως αυταρχικός. Αυτό που θα τονώσει η τελευταία επίθεσή της είναι τα «διαπιστευτήριά» της ως «δύναμης αντίστασης».
Αν τελικός στόχος ήταν να βελτιώσει την κατάσταση στη Γάζα και να στείλει διεθνώς μήνυμα ότι πρέπει να την σέβονται, σίγουρα έχει αποτύχει παταγωδώς. Έως τώρα κάποιοι την έβλεπαν ως αναγκαίο κακό. Τώρα όλοι τη βλέπουν ως σκέτο κακό. Και η κατάσταση στη Γάζα έχει γίνει αφόρητη. Το αποτέλεσμα της επίθεσης για τους άμαχους Παλαιστινίους είναι απολύτως καταστροφικό.