Skip to main content

Η επίσκεψη Μπλίνκεν στο Τελ Αβίβ και ο αστερίσκος της υποστήριξης των ΗΠΑ στο Ισραήλ

REUTERS/Mohammed Salem

Θα επηρεάσει τους βομβαρδισμούς της Γάζας;

«Όσο υπάρχει η Αμερική, το Ισραήλ δεν θα χρειαστεί ποτέ να αμυνθεί μόνο του». Το μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν-στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ– ήταν σαφές και ξεκάθαρο: η υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ θα συνεχιστεί.

Πρέπει, είπε, να υπάρχει ηθική σαφήνεια σχετικά με την καταδίκη της βαρβαρότητας της Χαμάς, την οποία συγκρίνουν τόσο ο ίδιος όσο και ο Νετανιάχου με αυτή του Ισλαμικού Κράτους. Παράλληλα, υποσχέθηκε στο Ισραήλ περισσότερα όπλα και δεσμεύθηκε για δικομματική υποστήριξη στο Κογκρέσο για περισσότερη στρατιωτική βοήθεια.

Οι δηλώσεις ήταν ιδιαίτερα υποστηρικτικές, εκφράζοντας την ξεκάθερη καταδίκη του για τα εγκλήματα της Χαμάς. Υπήρχε όμως και ένα «αλλά», ένα σημείο επιφυλακτικότητας.  Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά ο τρόπος που το κάνει αυτό έχει σημασία.

Όπως εξήγησε, οι δημοκρατίες διακρίνονται από τους τρομοκράτες με το να τηρούν διαφορετικά πρότυπα, να λογοδοτούν όταν είναι κατώτεροι των περιστάσεων. «Η ανθρωπιά μας, η αξία που δίνουμε στην ανθρώπινη ζωή και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια… είναι αυτό που μας κάνει αυτό που είμαστε», ανέφερε.

«Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να λαμβάνουμε κάθε δυνατή προφύλαξη για να αποφύγουμε να βλάψουμε τους αμάχους. Και γι’ αυτό θρηνούμε για την απώλεια κάθε αθώας ζωής, αμάχων κάθε πίστης, κάθε εθνικότητας που έχουν σκοτωθεί», πρόσθεσε.

Αυτό ήταν μια σαφής αναφορά στη χθεσινή έκκληση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν προς το Ισραήλ να ακολουθήσει τους κανόνες του πολέμου καθώς βομβαρδίζει τη Γάζα.

Σχολιάζοντας την επίσκεψη και τα σχόλια του Μπλίνκεν, ο πολιτικός αναλυτής του Al Jazeera, Μαρουάν Μπισάρα, εκτιμάει ότι η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Τελ Αβίβ δεν θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στους βομβαρδισμούς της πολιορκημένης Γάζας.

«Τις επόμενες μέρες θα δούμε περισσότερους ανθρώπους να σκοτώνονται. Η πολιορκία της Γάζας και η διακοπή των καυσίμων, του νερού και του ηλεκτρικού ρεύματος θα έχουν τρομερό αντίκτυπο», είπε . «Θα οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους. Και αυτό θα είναι στη συνείδηση ​​των ΗΠΑ… Δημόσια, ο Μπλίνκεν εκφράζει άνευ όρων υποστήριξη. Αλλά ίσως κατ’ ιδίαν, λέει κάτι λίγο πιο νηφάλιο: Ζητώντας από το Ισραήλ να συγκρατηθεί στις επιθέσεις».

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό