Skip to main content

Kfar Aza: Από εδώ πέρασαν οι σφαγείς της Χαμάς

REUTERS/Violeta Santos Moura

Βίντεο με ευαίσθητο περιεχόμενο από την σφαγή του κιμπούτς των 750 αμάχων

Στο Kfar Aza, κανείς δεν ήταν πολύ μεγάλος, πολύ νέος ή πολύ αδύναμος για σφαγή. Ο ισραηλινός στρατός χρειάστηκε μισή μέρα για να φτάσει στο κιμπούτς των 750 κατοίκων στο νότιο Ισραήλ όπου οι μάχες συνεχίστηκαν για τρεις μέρες. Στο διάστημα αυτό ένοπλοι της Χαμάς σκότωσαν και ακρωτηρίασαν δεκάδες άμαχους κατοίκους.

“Μητέρες, πατέρες, μωρά, νεαρές οικογένειες σκοτώθηκαν στα κρεβάτια τους, σε υπόγεια, στην τραπεζαρία, στον κήπο τους”, δήλωσε στο BBC ο υποστράτηγος Itai Veruv των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς τα στρατεύματά του ερευνούσαν τα σπίτια για τα πτώματα των θυμάτων. “Δεν είναι πόλεμος, δεν είναι πεδίο μάχης. Είναι μια σφαγή”.

Το κιμπούτς ήταν μία από τις πρώτες ισραηλινές κοινότητες που έφτασαν οι μαχητές της Χαμάς όταν εξαπέλυσαν επίθεση νωρίς το πρωί του Σαββάτου.

Αυτό που συνέβη εκεί παραπέμπει σε μαρτυρίες από το κοντινό κιμπούτς Nahal Oz όπου πιστεύεται ότι πυροβολήθηκαν ολόκληρες οικογένειες, και το κιμπούτς Be’eri όπου τα ισραηλινά σωστικά συνεργεία λένε ότι βρήκαν περισσότερα από 100 πτώματα.

Η κοινότητα στο Kfar Aza είχε μια ομάδα ασφαλείας και τα σπίτια είχαν εσωτερικά «καταφύγια”, αλλά όπως και τα ανώτατα κλιμάκια του ισραηλινού στρατού και της κυβέρνησης – δεν ήταν προετοιμασμένοι για το κύμα των επιτιθέμενων που εφορμούσαν από τη διαρρηγμένη Γάζα.

Οι αφηνιασμένοι μαχητές, οπλισμένοι με τουφέκια εφόδου, χειροβομβίδες πυροβόλησαν δεκάδες κατοίκους και ακρωτηρίασαν μερικά από τα πτώματα, δήλωσαν ο Veruv και άλλοι στρατιώτες, περιγράφοντας μια σειρά από θηριωδίες.

“Τους σκότωσαν, και κάποιους τους αποκεφάλισαν είναι φρικτό να το βλέπεις”, δήλωσε στο Reuters ο Νταβίντι Μπεν Ζιόν, αναπληρωτής διοικητής της Μονάδας 71, των αλεξιπτωτιστών που οδήγησαν τις ισραηλινές δυνάμεις στην Κφαρ Αζά.

“Δόξα τω Θεώ, σώσαμε πολλές ζωές πολλών γονέων και παιδιών”, είπε. “Δυστυχώς, κάποιοι κάηκαν από μολότοφ [κοκτέιλ]. Είναι εξαιρετικά βίαιοι, σαν ζώα”.

Η επίθεση ήταν αστραπιαία, τόσο που το γάλα και ο καφές από το πρωινό του Σαββάτου βρίσκονταν ακόμη στο τραπέζι της κουζίνας σπιτιού που επισκέφθηκε δημοσιογράφος της Washington Post. Το πατωμα ήταν βαμμένο με αίμα.

Έξω, νεκρά σώματα κείτονταν σε κήπους. Τα θύματα ήταν τόσο πολλά χρειάστηκαν ώρες για να τα μαζέψουν όλα.

LIVE: Η Γάζα περιμένει βοήθεια, το blame game συνεχίζεται

Τα σπίτια, σημαδεμένα» από την μανία των ενόπλων της Χαμάς, μερικά είχαν γίνει ερείπια, και γύρω τους διάσπαρτα καμένα αυτοκίνητα και σωροί από σπασμένα έπιπλα.

Ισραηλινοί στρατιώτες προειδοποίησαν τους δημοσιογράφους να μην πλησιάζουν τα σπίτια που δεν είχαν ερευνηθεί, προειδοποιώντας ότι μπορεί να είναι παγιδευμένα με εκρηκτικά.