Skip to main content

WSJ: «Το Ιράν βοήθησε στον σχεδιασμό της επίθεσης επί εβδομάδες»

REUTERS/Mohammed Salem

Ο σχεδιασμός της επίθεσης ξεκίνησε από τον Αύγουστο, σύμφωνα με ανώτερα στελέχη της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, τα οποία επικαλείται η Wall Street Journal

Το Ιράν βοήθησε στον σχεδιασμό της επίθεσης στο Ισραήλ επί αρκετές εβδομάδες, ανέφεραν ανώτερα στελέχη της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Ο σχεδιασμός της επίθεσης ξεκίνησε από τον Αύγουστο, κατά τις ίδιες πηγές που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα.

Ακολούθησαν, δε, συναντήσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Ιράν ενέκρινε την έναρξη της επίθεσης σε συνάντηση στη Βηρυτό την περασμένη Δευτέρα.

Ισραήλ: 260 σοροί στο μουσικό φεστιβάλ – Χαμάς: Πάνω από 100 Ισραηλινοί όμηροι

Τα σωστικά συνεργεία εντόπισαν 260 σορούς Ισραηλινών στον χώρο όπου διοργανωνόταν μουσικό φεστιβάλ στο νότιο Ισραήλ, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Στο μεταξύ, ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε ότι περισσότεροι από 100 Ισραηλινοί όμηροι κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Πάνω από 600 νεκροί στο Ισραήλ και 400 στη Γάζα

Περισσότεροι από 600 Ισραηλινοί έχασαν τη ζωή τους από τις επιθέσεις της Χαμάς, σύμφωνα με τις αρχές του Ισραήλ.

Οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ είχαν σαν αποτέλεσμα τουλάχιστον 413 ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας να χάσουν τη ζωή τους και 2.300 να τραυματιστούν, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Εκπρόσωπος ισραηλινού στρατού: Εχθρικές δυνάμεις βρίσκονται ακόμα στο έδαφος του Ισραήλ

«Εχθρικές δυνάμεις εξακολουθούν να βρίσκονται στο έδαφος» του Ισραήλ και «ενισχύουμε τις δυνάμεις μας, ειδικά κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, καθαρίζοντας την περιοχή», σημείωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, λέγοντας πως οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις θα καταδιώξουν «τρομοκράτες όπου κι αν βρίσκονται».

«Ενεργούμε για να καταστρέψουμε τον εχθρό», τόνισε ο εκπρόσωπος των IDF (ισραηλινών δυνάμεων άμυνας), στρατηγός Ντάνιελ Χαγκάρι, αναφέροντας ότι τα πλήγματα του ισραηλινού στρατού «έπληξαν 800 εχθρικούς στόχους στη Λωρίδα της Γάζας», μετά την έναρξη των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στον παλαιστινιακό θύλακα, ως απάντηση στην αιφνιδιαστική επίθεση μαχητών της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια.

Χθες το βράδυ το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας ψήφισε θέτοντας τη χώρα επισήμως σε πόλεμο, ώστε να πραγματοποιήσει «σημαντικές στρατιωτικές δραστηριότητες», ανακοίνωσε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Νετανιάχου είχε ήδη πει από χθες το πρωί ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο μετά τη διείσδυση μαχητών της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ. Η απόφαση του συμβουλίου ασφαλείας έδωσε την νομική βάση για την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση πολέμου.