Skip to main content

Ρωσία: Για λόγους ισορροπιών, η αποχώρηση από την Συνθήκη Απαγόρευσης των Πυρηνικών Δοκιμών

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Τόσο η Ρωσία όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υπογράψει την συμφωνία, όμως η Μόσχα την έχει επικυρώσει ενώ η Ουάσινγκτον, όχι.

Δεν σηματοδοτεί πρόθεση για επανάληψη των πυρηνικών δοκιμών πιθανή αποχώρηση της Ρωσίας από την επικύρωση της Συνολικής Συνθήκης Απαγόρευσης των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT).

Όπως ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απαντώντας σε ερώτηση για χθεσινές δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν  πως η Ρωσία θα μπορούσε να εξετάσει μια αποχώρηση από την επικύρωση της CTBT, «Κατά κύριο λόγο εννοούσε την ανάγκη να έρθει η de facto κατάσταση σε έναν κοινό παρονομαστή. Πριν από πολύ καιρό, υπογράψαμε και επικυρώσαμε, αλλά οι Αμερικανοί δεν επικύρωσαν».

Επίσης και ο πρόεδρος της Δούμας (κάτω βουλή) Βιτσισλάβ Βολόντιν δήλωσε σήμερα πως οι βουλευτές θα εξετάσουν σύντομα το θέμα.

Τόσο η Ρωσία όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υπογράψει τη CTBT, όμως η Μόσχα την έχει επικυρώσει ενώ η Ουάσινγκτον, όχι.

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μακράν οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις. Αμφότερες έχουν εκφράσει λύπη για την αποσύνδεση από ένα σύνολο συνθηκών ελέγχου των εξοπλισμών που είχαν στόχο να επιβραδύνουν τον ανταγωνισμό των εξοπλισμών στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και να μειώσουν τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου.

Εν μέσω της κρίσης που προκάλεσε η σύγκρουση στην Ουκρανία, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο πως η Ρωσία αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συνθήκη Νέα START — μια συμφωνία που υπογράφτηκε το 2010 και περιορίζει τον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών που έχουν αναπτυχθεί από τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: ΑΜΠΕ