Skip to main content

Πούτιν: Συνάντηση και οδηγίες στον «διάδοχο» του Πριγκόζιν με τα «γκρίζα μαλλιά»

Sputnik/Mikhail Metzel/Pool via REUTERS

Θα επιστρέψει η Wagner στην Ουκρανία μετά τη συνάντηση Πούτιν-Τρόσεφ;

Το Κρεμλίνο έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο την Παρασκευή στο οποίο διακρίνεται ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να δίνει οδηγίες σε έναν πρώην διοικητή της μισθοφορικής ομάδας Wagner που θεωρείται ο «διάδοχος» του Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Ο Πούτιν συναντήθηκε με τον Αντρέι Τρόσεφ και τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Γιουνούς-μπεκ Γιεβκούροφ το βράδυ της Πέμπτης, ανέφερε το Κρεμλίνο στην ιστοσελίδα του την Παρασκευή, δημοσιεύοντας ένα σύντομο βίντεο και φωτογραφίες από τη συνάντησή τους.

Ο «διάδοχος» με τα «γκρίζα μαλλιά»

Ο Τρόσεφ, τον οποίο αποκαλούν τα «γκρίζα μαλλιά», απολύθηκε από την Wagner τον Ιούλιο, λίγο αφότου ο Πριγκόζιν ηγήθηκε της αποτυχημένης εξέγερσης στις 24 Ιουνίου, ζητώντας την απομάκρυνση κορυφαίων Ρώσων αξιωματούχων της Άμυνας.

Ο Πριγκόζιν σκοτώθηκε δύο μήνες μετά όταν το ιδιωτικό του τζετ συνετρίβη κοντά στο χωριό Κουζένκινο στην περιοχή Τβερ της Ρωσίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ρόλος του Τρόσεφ αναδείχθηκε σημαντικός μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Πριγκόζιν καθώς τότε ρωσικές πηγές είχαν κυκλοφορήσει στο Telegram ένα έγγραφο που φέρεται να διέρρευσε από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) και υποδήλωνε ότι ο Τρόσεφ ενημέρωνε το Κρεμλίνο για τα σχέδια της Wagner.

Η ομάδα της Wagner έχει ουσιαστικά πλέον απορροφηθεί από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Η ρωσική καθημερινή εφημερίδα Kommersant, επικαλούμενη δηλώσεις του Πούτιν, ανέφερε στις 29 Ιουνίου ότι οι στρατιώτες του ομάδας που υπέγραψαν συμβόλαια με το ρωσικό υπουργείο θα εργάζονται υπό την ηγεσία του Τρόσεφ.

Πάντως η θέση του δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα από τη Μόσχα. Ούτε αποσαφηνίστηκε στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου την Παρασκευή, αν και εκπρόσωπος Τύπου Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε ότι πλέον κατέχει θέση στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η συνάντηση

Στη συνάντηση του Πούτιν με τον Τρόσεφ, ο Ρώσος ηγέτης είπε ότι ήθελε να μιλήσει «για θέματα κοινωνικής φύσεως».

Ο Πούτιν είπε ότι συζήτησαν για τις «εθελοντικές μονάδες που μπορούν να εκτελέσουν διάφορα καθήκοντα μάχης, πάνω από όλα, φυσικά, στη ζώνη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».

«Εσείς ο ίδιος πολεμάς σε μια τέτοια μονάδα για πάνω από ένα χρόνο», είπε ο Πούτιν. «Ξέρεις τι είναι, πώς γίνεται, ξέρεις για τα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν εκ των προτέρων, ώστε το μαχητικό έργο να πάει με τον καλύτερο και πιο επιτυχημένο τρόπο».

«Διατηρείς σχέσεις με τους συντρόφους σου, με τους οποίους πολεμήσατε μαζί και τώρα συνεχίζετε να εκτελείτε αυτές τις μάχιμες αποστολές», πρόσθεσε ο Πούτιν.

Ο Τρόσεφ είχε επίσης λάβει μέρος σε μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τους πρώην διοικητές της Wagner μετά την ανταρσία του Πριγκόζιν τον Ιούνιο. Τότε ο Ρώσος ηγέτης είχε δηλώσει ότι «πολλοί συμμετέχοντες στη συνάντηση έγνεψαν καταφατικά» όταν πρόσφερε στους στρατιώτες της Wagner «αρκετές επιλογές απασχόλησης», αν και ο Πριγκόζιν είχε αναφέρει τότε ότι «τα παιδιά δεν συμφωνούν με αυτή την απόφαση».