Skip to main content

Ισπανία: Ναυάγησε η πρώτη προσπάθεια Φεϊχόο να γίνει πρωθυπουργός

REUTERS/Susana Vera

Ξεκινά μια δίμηνη αντίστροφη μέτρηση πριν από την προκήρυξη νέων βουλευτικών εκλογών.

Απέτυχε να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από το ισπανικό κοινοβούλιο ο Αλμπέρτο Νούνιεθ – Φεϊχόο, ηγέτης του Partido Popular, με τη χώρα να είναι πιθανό να πάει ξανά στις κάλπες σε δύο μήνες.

Λόγω έλλειψης επαρκούς υποστήριξης, ο ηγέτης της ισπανικής δεξιάς, Φεϊχόο, είδε το Κοινοβούλιο να απορρίπτει την υποψηφιότητά του για τη θέση του πρωθυπουργού την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου, όπως αναμενόταν.

Δύο μήνες κατά τους οποίους ο επικεφαλής της απερχόμενης κυβέρνησης, ο σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος έχει αποδειχθεί επτάψυχος, θα μπορέσει με τη σειρά του να προσπαθήσει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου για να επιστρέψει στην εξουσία.

Φτάνοντας στην κορυφή των βουλευτικών εκλογών της 23ης Ιουλίου, που δεν κατέστησαν δυνατή την επίτευξη σαφούς πλειοψηφίας, ο κ. Φεϊχόο συγκέντρωσε 172 ψήφους την Τετάρτη, αυτές των βουλευτών του Λαϊκού Κόμματός του (PP), του ακροδεξιού σχηματισμού Vox και δύο μικρών κομμάτων. Έπρεπε όμως να λάβει την υποστήριξη της απόλυτης πλειοψηφίας της Βουλής, δηλαδή 176 ψήφους επί 350.

Ο ηγέτης του PP θα προχωρήσει  σε δεύτερη ψηφοφορία την Παρασκευή, όπου θα του αρκούσε μια απλή πλειοψηφία. Όμως, εκτός απίθανης εξέλιξης των γεγονότων, δεν θα μπορέσει ούτε να κερδίσει, καθώς 178 βουλευτές καταψήφισαν την υποψηφιότητά του την Τετάρτη. Έχοντας επίγνωση της επερχόμενης αποτυχίας του, ο Φεϊχόο επιτέθηκε στον Σάντσεθ και στους Καταλανούς αυτονομιστές από τους οποίους εξαρτάται η πιθανή επιστροφή του σοσιαλιστή ηγέτη στην εξουσία.

Πηγή: Le Figaro