Skip to main content

Ρον Ντε Σάντις: Δεν είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

REUTERS/Jonathan Ernst

Αντίθετος στην ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ, ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών.

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές Ρον ΝτεΣάντις δήλωσε αντίθετος στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι δεν πιστεύει ότι είναι προς το συμφέρον της ασφάλειας των ΗΠΑ.

«Δεν νομίζω ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι προς το συμφέρον μας, κατά την άποψή μου», δήλωσε ο ΝτεΣάντις στο podcast The Glenn Beck Program. «Το μόνο που θα έκανε θα ήταν να μας προσθέσει περισσότερες υποχρεώσεις, οπότε αν προσθέτεις περισσότερες υποχρεώσεις, τότε ποια είναι τα οφέλη που θα έχουμε σε αντάλλαγμα;»

Ο ΝτεΣάντις επανέλαβε επίσης ότι δεν πιστεύει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να δώσουν «λευκή επιταγή» στην Ουκρανία, εκτός εάν χρησιμοποιούν μοχλό πίεσης για να φέρουν τη σύγκρουση σε πέρας.

Το επεισόδιο κυκλοφόρησε δύο ημέρες μετά τη συνάντηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος απηύθυνε έκκληση προς τους Αμερικανούς βουλευτές να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τον στρατό της χώρας καθώς πολεμά την εισβολή της Ρωσίας. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, ενώ συμφώνησε επίσης να παράσχει έναν μικρό αριθμό πυραύλων ATACMS, όπλο που θέλουν εδώ και καιρό οι Ουκρανοί, παρά την αρχική απροθυμία του Μπάιντεν.

Παρ’ όλα αυτά, οι μελλοντικοί γύροι βοήθειας θα πρέπει να εγκριθούν από το Κογκρέσο μετά την εξάντληση των υφιστάμενων πιστώσεων στο τέλος του μήνα. Ένα μικρό, αλλά όχι ασήμαντο μπλοκ Ρεπουμπλικανών της Βουλής των Αντιπροσώπων έχει επικρίνει την ιδέα της συνέχισης της βοήθειας, λέγοντας ότι η χώρα θα πρέπει να επικεντρωθεί στην επιβολή των αμερικανικών συνόρων.

Αν και ο Λευκός Οίκος έχει ορκιστεί να αγωνιστεί για περισσότερη πολεμική βοήθεια, ο ίδιος ο Μπάιντεν δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει ομοφωνία στο ΝΑΤΟ σχετικά με το αν πρέπει ή όχι να φέρουμε την Ουκρανία στην οικογένεια του ΝΑΤΟ τώρα, αυτή τη στιγμή, εν μέσω πολέμου», είχε πει σε συνέντευξή του τον Ιούλιο.