Skip to main content

Μεταναστευτικό: «Κλείνει» ο δρόμος της Γερμανίας; Ακόμη και οι Πράσινοι ζητούν μέτρα

162.000 άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στη χώρα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, «περισσότερο από το ένα τρίτο όλων των αιτήσεων εντός της ΕΕ».

Σε μια εντυπωσιακή παρέμβαση τη Δευτέρα, η συμπρόεδρος των Γερμανών Πρασίνων, Ρικάρντα Λανγκ – το κόμμα της οποίας είναι συνήθως γνωστό ότι υποστηρίζει μια μετριοπαθή πολιτική στο μεταναστευτικό – επέκρινε  τους εταίρους της στον κυβερνητικό συνασπισμό ότι δεν κάνουν αρκετά για να διασφαλίσουν ότι στέλνονται πίσω στις χώρες καταγωγής τους, οι αιτούντες άσυλο που δεν έχουν βάσιμο λόγο παραμονής.

Αυτές οι ασυνήθιστες δηλώσεις έρχονται τη στιγμή που το FDP του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ,  υιοθέτησε τη Δευτέρα ένα κείμενο θέσεων στο οποίο υπόσχεται να περικόψει τις κοινωνικές παροχές για όσους ζητούν άσυλο.

Η εκρηκτική αύξηση των αιτούντων άσυλο, που πριμοδοτεί την άνοδο της ακροδεξιάς προκαλεί αναβρασμό στην χώρα.

Το FDP θέλει επίσης να πείσει τους εταίρους του στον συνασπισμό να ανακηρύξουν το Μαρόκο, την Τυνησία και την Αλγερία ως “ασφαλείς” χώρες προέλευσης, γεγονός που θα διευκολύνει την αποστολή αιτούντων άσυλο από τις χώρες αυτές πίσω στην πατρίδα τους.

Οι ενέργειες αυτές αναδεικνύουν τον βαθμό στον οποίο ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας, αποτελούμενος από το SPD, το FDP και τους Πράσινους, έχει αρχίσει να πανικοβάλλεται καθώς οι αριθμοί των μεταναστών συνεχίζουν να αυξάνονται. Μόνο τον Αύγουστο καταγράφηκαν περίπου 15.100 παράνομες διελεύσεις συνόρων, αύξηση 40% σε σύγκριση με τον Ιούλιο, κάτι που σπρώχνει όλο και περισσότερους Γερμανούν προς το ακροδεξιό  AfD.

«Σε οριακό σημείο»

Ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ προειδοποίησε την Τετάρτη ότι η Γερμανία “βρίσκεται σε οριακό σημείο”, καθώς 162.000 άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στη χώρα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, «περισσότερο από το ένα τρίτο όλων των αιτήσεων εντός της ΕΕ».

Αν και το AfD ενισχύεται από πολλούς παράγοντες – πληθωρισμός, υψηλές τιμές ενέργειας και κακός χειρισμός από την κυβέρνηση ενός αμφιλεγόμενου νόμου για τη θέρμανση – η αυξανόμενη εισροή αιτούντων άσυλο θεωρείται καταλύτης για την αύξηση της επιρροής του.

“Ένα τέτοιο κόμμα δυναμώνει όταν τα προβλήματα δεν επιλύονται”, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Φρίντριχ Μερτς, ο ηγέτης της κεντροδεξιάς Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Γερμανίας, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, αναφερόμενος στη συζήτηση για τη μετανάστευση. Πρόσθεσε ότι οι πόλεις και οι δήμοι στη Γερμανία είναι “απελπιστικά κατακλυσμένοι” από τον αυξανόμενο αριθμό των αιτούντων άσυλο.

Το AfD έχει εκτοξευθεί στις εθνικές δημοσκοπήσεις – από μόλις 14% στις αρχές του έτους σε 22% τώρα, σύμφωνα με τον μέσο όρο των εθνικών δημοσκοπήσεων που καταρτίζονται από το Poll of Polls του POLITICO. Αυτό το καθιστά το κόμμα ως το δεύτερο πιο δημοφιλές κόμμα της χώρας.

«Απώλεια ελέγχου»

“Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής δεν ήταν επαρκή για να διορθώσουν την απώλεια ελέγχου που προφανώς έχει σημειωθεί”, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Γερμανίας Γιόαχιμ Γκάουκ που επέκρινε την κυβέρνηση και ζήτησε πιο ριζοσπαστικές λύσεις.

“Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρούμε περιθώρια για ελιγμούς που αρχικά δεν μας αρέσουν επειδή ακούγονται απάνθρωπα”, πρόσθεσε ο πρώην λουθηρανός πάστορας Γκάουκ,

naftemporiki.gr