Skip to main content

Ιράν: Αυστηρότερες ποινές για τις γυναίκες που «παραβιάζουν» τον ενδυματολογικό κώδικα

Φωτ. EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Το λεγόμενο «νομοσχέδιο για το χιτζάμπ» θα τεθεί σε ισχύ για μια τριετή δοκιμαστική περίοδο.

Αυστηρότερες ποινές για τις γυναίκες που «παραβιάζουν» τον κανόνα του χιτζάμπ ψήφισε το κοινοβούλιο του Ιράν, λίγες μέρες μετά την συμπλήρωση ενός χρόνου από τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, όπως μεταδίδει το CNN.

Η Μαχσά Αμινί, μια 22χρονη Κουρδο-Ιρανή, πέθανε τον περασμένο Σεπτέμβριο, αφού συνελήφθη από την αστυνομία των ηθών, επειδή δεν τηρούσε τον ενδυματολογικό κώδικα της χώρας.

Το λεγόμενο «νομοσχέδιο για το χιτζάμπ» θα τεθεί σε ισχύ για μια τριετή δοκιμαστική περίοδο. Καθορίζει διάφορους κανονισμούς γύρω από τη χρήση του ενδύματος, η παραβίαση των οποίων μπορεί να επιφέρει ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών.

Οι γυναίκες που δεν φορούν σωστά το χιτζάμπ δημοσίως και οι άνδρες που φορούν «αποκαλυπτικά ρούχα που δείχνουν μέρη του σώματος χαμηλότερα από το στήθος ή πάνω από τους αστραγάλους», θα τιμωρούνται με πρόστιμα που θα αυξάνονται σταδιακά μετά από επανειλημμένες παραβάσεις, αναφέρει το νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο περιγράφει επίσης κυρώσεις για διασημότητες και επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται.

Το Συμβούλιο των Φρουρών, το οποίο επιβλέπει τα νομοθετικά θέματα στην Ισλαμική Δημοκρατία, πρέπει ακόμη να εγκρίνει το νομοσχέδιο προτού τεθεί σε εφαρμογή. Όλα τα νομοσχέδια που ψηφίζονται από το κοινοβούλιο πρέπει να επανεξεταστούν και να εγκριθούν από το Συμβούλιο για να γίνουν νόμος.