Skip to main content

Διάθεση αποκλιμάκωσης στον λεκτικό πόλεμο Πολωνίας- Ουκρανίας

Νωρίτερα ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι είχε δηλώσει ότι η χώρα του θα σταματήσει να στέλνει όπλα στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία θα έχει διαπραγματεύσεις και με την Πολωνία «τις επόμενες ημέρες» προκειμένου να διευθετήσουν το ζήτημα που έχει προκύψει με τις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών με τρόπο που εξυπηρετεί το συμφέρον και των δύο χωρών, ανακοίνωσε σήμερα το ουκρανικό υπουργείο Γεωργίας.

Παράλληλα οι δύο υπουργοί εξέφρασαν την ελπίδα «να βρεθεί στο άμεσο μέλλον ένας δρόμος για τη συνεργασία στο θέμα των εξαγωγών», μια πρώτη ένδειξη αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ του Κιέβου και της Βαρσοβίας.

Η ανακοίνωση έρχεται λίγες ώρες μετά τον εκνευρισμό του Πολωνού πρωθυπουργού Ματέους Μοραβιέτσκι για τα σχόλια του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένκσι σχετικά με το θέμα, που κατέληξε στην δήλωση ότι η Βαρσοβία θα σταματήσει να προμηθεύει με όπλα το Κίεβο, υπονομεύοντας έτσι μια σχέση που θεωρείται καθοριστική στην προσπάθεια του Κιέβου να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή. Μετά τις δηλώσεις του Ζελένσκι, είχε κληθεί επίσης ο Ουκρανός πρέσβης στη Βαρσοβία να διαβιβάσει την έντονη διαμαρτυρία του πολωνικού ΥΠΕΞ.

Φαίνεται ωστόσο ότι η πολωνική κυβέρνηση προσπαθεί να πάρει πίσω τα σχόλια του Μοραβιέτσκι, προσπαθώντας να περιορίσει τη ρήξη με την Ουκρανία σχετικά με την απαγόρευση εισαγωγής σιτηρών.

«Η Πολωνία παραδίδει μόνο πυρομαχικά και οπλισμό που έχουν συμφωνηθεί προηγουμένως, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκύπτουν από τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με την Ουκρανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης Πιότρ Μύλλερ.

Πιο ξεκάθαρη της διάθεσης αναδίπλωσης είναι η δήλωση κυβερνητικού αξιωματούχου της Πολωνίας, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας στο Bloomberg, αναφέροντας ότι η δήλωση του πρωθυπουργού για τον τερματισμό της παράδοσης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία παρεξηγήθηκε και ερμηνεύτηκε εσφαλμένα.

Η διαμάχη για τα σιτηρά

Ο λεκτικός πόλεμος μεταξύ Βαρσοβίας και Κιέβου πυροδοτήθηκε από την απαγόρευση της Πολωνίας στις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών για την προστασία των συμφερόντων των αγροτών της και έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες.

Η Πολωνία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία ανακοίνωσαν περιορισμούς στις εισαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία την Παρασκευή, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να μην παρατείνει την απαγόρευση στις πωλήσεις σε πέντε ευρωπαϊκές γειτονικές χώρες της Ουκρανίας, στις οποίες περιλαμβάνονται και η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

Οι χώρες αυτές καταγγέλλουν ότι τα φθηνά, ουκρανικά σιτηρά, τα οποία θα έπρεπε να διέρχονται από το έδαφός τους προκειμένου να εξαχθούν πιο δυτικά, καταστρέφουν την εσωτερική τους αγορά.

Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος του 2022 περίπου το 60% των ουκρανικών σιτηρών πέρασε από αυτές τις πέντε ευρωπαϊκές χώρες για να εξαχθεί.

Η αντιπαράθεση κλιμακώθηκε όταν η Ουκρανία προσέφυγε εναντίον των πέντε χωρών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Τα βρήκαν με την Σλοβακία

Στο μεταξύ πρόοδος φαίνεται ότι σημειώνεται για το ίδιο ζήτημα μεταξύ Σλοβακίας και Ουκρανίας. Οι υπουργοί Γεωργίας των δύο χωρών συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα σύστημα αδειών για τις εισαγωγές σιτηρών, γεγονός που θα επιτρέψει την άρση του εμπάργκο στις εισαγωγές τεσσάρων ουκρανικών γεωργικών προϊόντων, όπως ανακοίνωσε σήμερα το σλοβάκικο υπουργείο Γεωργίας.

«Οι υπουργοί συμφώνησαν να δημιουργηθεί ένα εμπορικό σύστημα που θα βασίζεται στην έκδοση και τον έλεγχο αδειών», εξήγησε το σλοβάκικο υπουργείο Γεωργίας. «Μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή αυτό το σύστημα και να ελεγχθεί πλήρως, παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση στις εισαγωγές τεσσάρων προϊόντων από την Ουκρανία», πρόσθεσε.

Εξάλλου το Κίεβο δέχθηκε να αποσύρει την προσφυγή του εναντίον της Σλοβακίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Με πληροφορίες από Bloomberg, Reuters, AFP