Skip to main content

Αζερμπαϊτζάν: Ξεκινάει «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

REUTERS/Artem Mikryukov

Η περιοχή αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, αλλά κατοικείται σε μεγάλο βαθμό από Αρμένιους.

«Αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, προσθέτοντας ότι χρησιμοποιούνται «όπλα υψηλής ακρίβειας στην πρώτη γραμμή αλλά και σε βάθος» ως μέρος των επιχειρήσεων.

Οι αρμενικές αρχές στο θύλακα ανέφεραν πως οι Αζέροι βομβαρδίζουν με ρουκέτες και πυροβολικό ολόκληρη την περιοχή κατά μήκος της πρώτης γραμμής. Η πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, το Στεπανακέρτ, και άλλες πόλεις της περιοχής, δέχονται «σφοδρά πυρά», πρόσθεσαν οι αρμενικές αρχές στο θύλακα, λίγο μετά την έναρξη των επιχειρήσεων που χαρακτηρίζονται από το Αζερμπαϊτζάν «αντιτρομοκρατικές».

Το αζερινό υπουργείο ανακοίνωσε επίσης πως οι άμαχοι μπορούν να εγκαταλείψουν την περιφέρεια του Καραμπάχ μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων προς την Αρμενία και άλλες κατευθύνσεις.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση από τις αζερικές αρχές που ανέφερε ότι έξι πολίτες του σκοτώθηκαν από νάρκες σε δύο διαφορετικά περιστατικά στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και κατηγόρησε «παράνομες αρμενικές ένοπλες ομάδες» για τη ναρκοθέτηση.

Το Μπακού από την άλλη ανέφερε ότι τέσσερις υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών σκοτώθηκαν όταν το φορτηγό τους ανατινάχθηκε από νάρκη κοντά σε εργοτάξιο κατασκευής σήραγγας. Μια άλλη νάρκη σκότωσε δύο πολίτες, που επέβαιναν επίσης σε φορτηγό, ανακοινώθηκε επίσης.

Η αμφισβητούμενη περιοχή

Η περιοχή αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, αλλά κατοικείται σε μεγάλο βαθμό από Αρμένιους.

Οι εντάσεις στην αμφισβητούμενη περιοχή, την οποία διεκδικούν Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, έχουν ενταθεί τους τελευταίους μήνες. Οι δύο χώρες έχουν εγκλωβιστεί σε μια διαμάχη δεκαετιών για την περιοχή, καταλήγοντας σε εμπόλεμη κατάσταση δύο φορές, τη δεκαετία του 1990 και το 2020.

Οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο μιας νέας σύγκρουσης έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες με την Αρμενία να κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν ότι συγκεντρώνει στρατεύματα στην περιοχή και να καταγγέλλει τον αποκλεισμό του μοναδικού χερσαίου διαδρόμου του με το Καραμπάχ.

Την Τρίτη, το υπουργείο Άμυνας στο Μπακού κατηγόρησε τις αρμενικές δυνάμεις για «συστηματικό βομβαρδισμό» θέσεων του στρατού και ανακοίνωσε ότι απαντάει ξεκινώντας «τοπικές, αντιτρομοκρατικές δραστηριότητες… για να αφοπλίσουν και να εξασφαλίσουν την αποχώρηση των σχηματισμών των ενόπλων δυνάμεων της Αρμενίας από τα συγκεκριμένα εδάφη». Επέμεινε ότι δεν στοχεύει αμάχους ή πολιτικές  εγκαταστάσεις.

Από την άλλη, το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας υποστήριξε ότι οι ισχυρισμοί για αρμενικά πυρά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.