Skip to main content

Τουρκία: Σε δίκη ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για προσβολή δημόσιου λειτουργού

Alp Eren Kaya/Republican People’s Party/Handout via REUTERS

Πρώτη φορά διώκεται πρόεδρος του πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Σε δίκη παραπέμπεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία και πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Είναι η πρώτη φορά που διώκεται πρόεδρος του CHP.

Κατηγορείται για την δημόσια προσβολή δημόσιου λειτουργού το 2014, σε ομιλία του στην , στην περιφερειακή συνάντηση του CHP Κωνσταντινούπολης. Συγκεκριμένα, στις 26 Νοεμβρίου 2014 μίλησε για τις έρευνες δωροδοκίας και διαφθοράς της 17ης-25ης Δεκεμβρίου που συγκλόνισαν τη χώρα το 2013 και αναφέρθηκε σε ορισμένους από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους ως «κλέφτες».

«Στις 17 και 25 Δεκεμβρίου έγινε γνωστή η μεγαλύτερη διαφθορά στην Ιστορία της χώρας μας. Γίναμε μάρτυρες του πώς μια κυβέρνηση λήστεψε ένα κράτος. Τελικά, συστάθηκε μια επιτροπή έρευνας. Ο πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, ο Τζεμίλ Τσιτσέκ, προσφεύγει στο δικαστήριο. Ζητά, να επιβληθεί απαγόρευση δημοσίευσης (των στοιχείων) από την επιτροπή. Από πότε η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας έγινε προστάτης των κλεφτών, κύριε Τζεμίλ Τσιστέκ, μπορείτε να το εξηγήσετε αυτό; Είναι αυτό το καθήκον της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας; Το καθήκον σας είναι να προστατεύσετε την υπόληψη της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας. Ποιον υποστηρίζετε επιβάλλοντας απαγόρευση δημοσίευσης;», είχε δηλώσει.

Η ποινή που προβλέπεται-σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet- για αυτή την κατηγορία είναι από 1 έως 2 έτη, ενώ κινδυνεύει ακόμη και με στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.

Σημειώνεται ότι ο Κιλιτσντάρογλου έχασε την βουλευτική του ασυλία στις προεδρικές εκλογές καθώς ήταν υποψήφιος πρόεδρος, οπότε πλέον δεν έχει βουλευτική ασυλία και μπορεί να διωχθεί δικαστικά.

Η πρώτη ακρόαση της υπόθεσης έχει οριστεί για τις 7 Μαρτίου, 24 ημέρες δηλαδή πριν από τις δημοτικές εκλογές στη χώρα.

Στην πρώτη του αντίδραση, ο ίδιος δήλωσε: «Νομίζουν ότι με την δίωξη ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα φοβηθεί και θα σιωπήσει. Δεν υπάρχει κάτι για το οποίο δεν μπορώ να δώσω λογαριασμό».