Skip to main content

Το δούναι και λαβείν Κιμ-Πούτιν

Sputnik/Vladimir Smirnov/Pool via REUTERS

Η Ρωσία θα ενισχύσει τη συνεργασία με τη Βόρεια Κορέα σε όλα τα μέτωπα, διαμηνύει το Κρεμλίνο- Τι μπορεί να σημαίνει η συνάντηση των δύο ηγετών.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν είχε «σημαντικές και ουσιαστικές» συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, στον χώρο του κοσμοδρομίου Βοστότσνι στη Ρωσία, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ μετά την συνάντηση των δύο ανδρών που επιδιώκουν να ενισχύσουν τους στρατιωτικούς τους δεσμούς.

Ο Ρώσος πρόεδρος επεφύλαξε θερμή υποδοχή στον Κιμ, με μια χειραψία που διήρκησε 40 δευτερόλεπτα. Παράλληλα, δήλωσε ότι η Ρωσία θα βοηθήσει τη Βόρεια Κορέα να κατασκευάσει δορυφόρους ενώ, όταν ρωτήθηκε αν ο ίδιος και ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα μιλήσουν για προμήθειες όπλων, απάντησε ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν για όλα τα θέματα.

Μιλώντας μετά τις συνομιλίες των δύο ηγετών στη ρωσική περιφέρεια της Άπω Ανατολής, ο Πεσκόφ ανέφερε πως η Βόρεια Κορέα ενδιαφέρεται για συνεργασία με τη Ρωσία στους τομείς της αεροπορίας και των μεταφορών.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε επίσης πως η Ρωσία θεωρεί ότι υπάρχουν προοπτικές για να συνεργασθεί με τη Βόρεια Κορέα στο διάστημα, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Πεσκόφ πρόσθεσε πως η Ρωσία θα ενισχύσει τη συνεργασία με τη Βόρεια Κορέα σε όλα τα μέτωπα, ενώ διευκρίνισε πως οι δύο ηγέτες δεν συζήτησαν για τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου.

Νωρίτερα ο Πεσκόφ είχε τονίσει επίσης ότι οι κυρώσεις του ΟΗΕ στη Βόρεια Κορέα δεν θα εμποδίσουν τους δεσμούς της Ρωσίας με την Πιονγκγιάνγκ. Σύμφωνα με το TASS, όταν ρωτήθηκε για τις κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε: «Η Ρωσία διατηρεί τη θέση της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά αυτό δεν μπορεί και δεν θα εμποδίσει την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων Ρωσίας-Βορείου Κορέας».

Σημειώνεται ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν περάσει σχεδόν δώδεκα ψηφίσματα στα οποία επιβάλλουν κυρώσεις στην Βόρεια Κορέα μετά από την πρώτη της πυρηνική δοκιμή το 2006.

Πού μπορεί να έδωσαν τα χέρια

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι στη συνάντηση ενδεχομένως συμφωνήθηκε οι Ρώσοι να παράσχουν στη Βόρεια Κορέα προηγμένη τεχνολογία με αντάλλαγμα αποθέματα πυροβολικού, κάτι που θα σήμαινε όμως παραβίαση του καθεστώτος των διεθνών κυρώσεων.

Επίσης, αν και το καθεστώς Κιμ είναι αρκετά ανεξάρτητο έχοντας την εμπειρία, την τεχνογνωσία και την ικανότητα να παράξει και να προμηθεύει στρατιωτικό εξοπλισμό στη Μόσχα, παρά τις κυρώσεις, η εγχώρια παραγωγή της Πιονγκγιάνγκ τον τελευταίο καιρό έχει συναντήσει εμπόδια λόγω της έλλειψης πρώτων υλών και ενέργειας – τομείς στους οποίους η Μόσχα θα μπορούσε να βοηθήσει, υποστήριξε ο Χονγκ Μιν, του Ινστιτούτου Εθνικής Ενοποίησης της Κορέας, μια δεξαμενή σκέψης που χρηματοδοτείται από το κράτος στη Σεούλ.

«Με την υποστήριξη της Ρωσίας, η Βόρεια Κορέα μπορεί επίσης να επεκτείνει τα εργοστάσια παραγωγής πυρομαχικών της για να χρησιμεύσει ως μακροπρόθεσμη βάση παραγωγής πολεμικών προμηθειών για τη Ρωσία», πρόσθεσε ο Χονγκ.

Σε αντάλλαγμα, η Πιονγκγιάνγκ θα μπορούσε να ζητήσει βοήθεια, ενέργεια και τεχνολογία για να ικανοποιήσει τις κορυφαίες επιδιώξεις του Κιμ, όπως τα πυρηνικά υποβρύχια ή τους δορυφόρους αναγνώρισης- δεδομένου μάλιστα ότι η Βόρεια Κορέα έχει αποτύχει δύο φορές όταν προσπάθησε να θέσει σε τροχιά έναν κατασκοπευτικό δορυφόρο.

Αν και τα συντρίμμια από την πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια έδειξαν σημαντικές ανεπάρκειες, και παρόλο που το στρατιωτικό δορυφορικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας δεν είναι προχωρημένο και πολλά από τα όπλα της είναι κατασκευασμένα από παλιά εξαρτήματα που πρέπει να αντικατασταθούν, «η Ρωσία θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναβάθμιση και την προώθηση των οπλικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας», σύμφωνα με τον Cha Du-hyeogn, πρώην σύμβουλο ασφαλείας του προέδρου της Νότιας Κορέας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κιμ έφτασε στη Ρωσία συνοδευόμενος από κορυφαίους στρατιωτικούς αξιωματούχους για την παραγωγή όπλων και τη δορυφορική τεχνολογία της Βόρειας Κορέας. Εάν η τεχνολογία της Πιονγκγιάνγκ προχωρήσει, το καθεστώς θα μπορούσε να παρακολουθεί τις στρατιωτικές κινήσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους σε πραγματικό χρόνο, σχολιάζει η Wall Street Journal, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε επίσης να βελτιωθεί η ακρίβεια των δυνατοτήτων τυς χώρας να πραγματοποιεί πυρηνικά χτυπήματα.

Η συνάντηση Πούτιν και Κιμ, επικυρώνοντας τον στενότερο συντονισμό μεταξύ των δύο χωρών, θα μπορούσε επίσης να δώσει σε ορισμένες χώρες και ιδιωτικές επιχειρήσεις το πράσινο φως για να ξαναρχίσουν τις συναλλαγές τους με τη Βόρεια Κορέα, δήλωσε από την πλευρά της η Darya Dolzikova, ερευνήτρια στο Royal United Services Institute.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει δικαίωμα να ασκήσει βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ως μόνιμο μέλος.

Η συνάντηση των δύο ηγετών «μπορεί να νομιμοποιήσει το εμπόριο με τη Βόρεια Κορέα», είπε χαρακτηριστικά η Dolzikova. «Υποδηλώνει κάπως ότι η Ρωσία δεν θα σταθεί εμπόδιο σε άλλες χώρες που εμπλέκονται με τη Βόρεια Κορέα», εξήγησε.

Με πληροφορίες από WSJ