Skip to main content

Σεισμός στο Μαρόκο: Μάχη κόντρα στο χρόνο για τον εντοπισμό επιζώντων

REUTERS/Nacho Doce

Ξένες ομάδες συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Εντείνονται οι προσπάθειες των διασωστών στο Μαρόκο για τον εντοπισμό επιζώντων από τον καταστροφικό σεισμό της Παρασκευής. Στόχος αποτελεί να φτάσουν σε ορισμένες από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές των βουνών του Άτλαντα, εν μέσω αναφορών ότι ορισμένα χωριά έχουν ισοπεδωθεί.

Παράλληλα αναμένενονται οι πρώτοι ξένοι διασώστες στο Μαρόκο για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις μετά τον ισχυρότερο σεισμό της βορειοαφρικανικής χώρας που άφησε πίσω πάνω από 2.100 νεκρούς και περισσότερους από 2.400 τραυματίες, πολλοί εκ των οποίων σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν αργά την Κυριακή.

Οι αρχές του Μαρόκου ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι ανταποκρίθηκαν θετικά, «σε αυτό το στάδιο», στις προσφορές τεσσάρων χωρών «να στείλουν ομάδες έρευνας και διάσωσης». Πρόκειται για την Ισπανία, τη Βρετανία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

  • Η Γαλλία, οι ΗΠΑ και ορισμένες άλλες χώρες δηλώνουν επίσης έτοιμες να βοηθήσουν.
  • Η Ισπανία ανακοίνωσε πως ήδη έστειλε στο Μαρόκο 86 διασώστες, συνοδευόμενους από οκτώ ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους.
  • Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου στέλνει 60 διασώστες με τέσσερα σκυλιά, σε δύο στρατιωτικά μεταγωγικά αεροπλάνα, μαζί με μια μικρή ιατρική ομάδα. Ο βρετανικός εξοπλισμός περιλαμβάνει συσκευές σεισμικής ακρόασης και εργαλεία κοπής και θραύσης σκυροδέματος για την προσέγγιση ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί στα ερείπια.
  • Αρκετά αεροπλάνα έχουν επίσης απογειωθεί από το Κατάρ μεταφέροντας σωστικά συνεργεία και βοήθεια έκτακτης ανάγκης.

Εν αναμονή της ανάπτυξης των ξένων ομάδων έρευνας και διάσωσης στο πεδίο, οι μαροκινές αρχές άρχισαν να στήνουν σκηνές στον Άνω Άτλαντα, όπου χωριά καταστράφηκαν ολοσχερώς όταν χτύπησε ο σεισμός.

Ο σεισμός των 6,8 βαθμών την κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε 72 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης του Μαρακές, η οποία είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός. Πολλοί από τους κατοίκους της μεντίνα, της παλιάς πόλης κοιμήθηκαν στους δρόμους αφού τα σπίτια τους υπέστησαν ζημιές.

Την Κυριακή, σημειώθηκε στην ίδια περιοχή ένας μετασεισμός μεγέθους 4,5 βαθμών.