Skip to main content

Ουκρανία: Καρατομεί τον υπουργό Άμυνας ο Ζελένσκι

Ritzau Scanpix/Thomas Traasdahl via REUTERS

Ποιος θα τον αντικαταστήσει

Την αποπομπή του υπουργού Άμυνας, Ολέξιι Ρέζνικοφ, ζητεί από το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένκσι, όπως έκανε γνωστό στο βραδινό του διάγγελμα.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα αναδιοργάνωση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας εν καιρώ πολέμου.

Ο Ζελένσκι προανήγγειλε ότι αντικαταστάτης του Ρέζνικοφ στην ηγεσία του υπουργείου Άμυνας, θα είναι ο επικεφαλής του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων της χώρας, Ρουστέμ Ουμέροφ.

Ο Ρέζνικοφ ανέλαβε υπουργός Άμυνας τον Νοέμβριο του 2021 και μετά την έναρξη του πολέμου με τη Ρωσία, τον Φεβρουάριο του 2022, βοήθησε να εξασφαλιστεί στρατιωτική βοήθεια ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων από δυτικές χώρες. Ωστόσο, το όνομά του αμαυρώθηκε από τις καταγγελίες περί διαφθοράς στο υπουργείο, τις οποίες ο ίδιος χαρακτήριζε συκοφαντία.

«Αποφάσισα να αντικαταστήσω τον υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας. Ο Ολέξιι Ρέζνικοφ πέρασε περισσότερες από 550 ημέρες σε έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας. Πιστεύω ότι το υπουργείο χρειάζεται νέες προσεγγίσεις και άλλες μορφές αλληλεπίδρασης τόσο με τον στρατό όσο και με την κοινωνία γενικότερα», είπε ο Ζελένσκι.

Η αντικατάσταση του υπουργού πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο και είναι απίθανο να μην υποστηριχθεί από την πλειοψηφία. Ο Ζελένσκι είπε ότι αναμένει από το κοινοβούλιο να εγκρίνει επίσης τον διορισμό του Ουμέροφ.

Ποιος είναι ο νέος υπουργός Άμυνας

Ο 41χρονος πρώην βουλευτής Ρουστέμ Ουμέροφ είναι Τάταρος από την Κριμαία και τέθηκε επικεφαλής του Ταμείου Κρατικής Περιουσίας τον Σεπτέμβριο του 2022. Έχει παίξει καθοριστικό ρόλο σε ευαίσθητες διαπραγματεύσεις εν καιρώ πολέμου, για παράδειγμα για τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για την εξαγωγή σιτηρών.

Ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι στις συνομιλίες που είχε νωρίτερα σήμερα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν πέτυχε «μια πολύ σημαντική συμφωνία για την εκπαίδευση» των Ουκρανών πιλότων στη Γαλλία. «Ο συνασπισμός των σύγχρονων μαχητών μας ισχυροποιείται», σημείωσε. Πρόσθεσε ότι με τον Μακρόν συζήτησαν και το τι θα μπορούσε να κάνει η Γαλλία για να βοηθήσει να προστατευθεί η Οδησσός και η ευρύτερη περιοχή.

Ουκρανία: Ρωσικά πλήγματα σε λιμάνι στα σύνορα με Ρουμανία

Ρωσικά drones έπληξαν «μη στρατιωτικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις» τη νύχτα στον Δούναβη, στη νοτιοδυτική Ουκρανία, κατήγγειλε νωρίτερα το Κίεβο, με τη Μόσχα να διευκρινίζει ότι έπληξε ένα λιμάνι στην περιοχή αυτή, στη μεθόριο με τη Ρουμανία.

Η επίθεση προκάλεσε τον τραυματισμό δύο ανθρώπων. Το ρουμανικό υπουργείο Άμυνας καταδίκασε τις επιθέσεις ρωσικών drones σε υποδομές στον Δούναβη.

«Το Κίεβο διέσπασε τη γραμμή άμυνας των Ρώσων στα νότια»

Ρήγμα προκάλεσε ο ουκρανικός στρατός στις ρωσικές γραμμές άμυνας στη νότια Ουκρανία, σύμφωνα με έναν από τους πιο υψηλόβαθμους στρατηγούς του Κιέβου.

Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα The Guardian, ο στρατηγός Ολεξάντρ Ταρνάφσκι, δήλωσε ότι «βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη γραμμή ρωσικής άμυνας».

Ρωσία: Ουκρανική επίθεση με drone στο Κουρτσάτοφ – Φωτιά σε κτήριο