Skip to main content

Μόσχα: Ρωσική, όχι διεθνής η έρευνα για το αεροσκάφος του Πριγκόζιν

REUTERS/Anastasia Barashkova

Η Ρωσία ενημέρωσε την αρχή ερευνών αεροπορικών δυστυχημάτων της Βραζιλίας ότι δεν θα διεξαγάγει την έρευνα για τη συντριβή του βραζιλιάνικης κατασκευής Embraer με βάση τους διεθνείς κανόνες «προς το παρόν»

Η έρευνα για τη συντριβή του αεροπλάνου που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο επικεφαλής του ρωσικής οργάνωσης μισθοφόρων Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, και εννέα άλλοι άνθρωποι την περασμένη εβδομάδα περιλαμβάνει την πιθανότητα η πτώση να προκλήθηκε από πρόθεση, δήλωσε το Κρεμλίνο την Τετάρτη, σε μια πρώτη παραδοχή ότι ο Πριγκόζιν ενδέχεται να δολοφονήθηκε.

Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ζήτησε να υπάρξει υπομονή για τα αποτελέσματα της ρωσικής έρευνας.

Πάντως, η Ρωσία ενημέρωσε την αρχή ερευνών αεροπορικών δυστυχημάτων της Βραζιλίας ότι δεν θα διεξαγάγει την έρευνα για τη συντριβή του βραζιλιάνικης κατασκευής Embraer με βάση τους διεθνείς κανόνες «προς το παρόν», όπως δήλωσε η υπηρεσία της Βραζιλίας στο πρακτορείο Reuters.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ότι η έρευνα είναι σε εξέλιξη υπό την Ερευνητική Επιτροπή. «Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει καμία κουβέντα για οποιαδήποτε διεθνή πτυχή» πρόσθεσε.

Το ιδιωτικό αεροσκάφος Embraer στο οποίο επέβαινε ο Πριγκόζιν συνετρίβη στις 23 Αυγούστου βόρεια της Μόσχας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 10 άνθρωποι που επέβαιναν σε αυτό.

Τα αίτια της συντριβής δεν είναι ακόμη σαφή, ωστόσο κάτοικοι χωριών που βρίσκονται κοντά στον τόπο της πτώσης του αεροσκάφους, δήλωσαν στο Reuters πως άκουσαν έναν κρότο και στη συνέχεια είδαν το αεροπλάνο να πέφτει.

Το αεροπλάνο συνετρίβη ακριβώς δύο μήνες αφότου ο Πριγκόζιν πήρε τον έλεγχο της πόλης Ροστόφ στα τέλη Ιουνίου, ξεκινώντας μια 24ωρη ανταρσία που συγκλόνισε τη βάση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Λευκός Οίκος: Υπονοεί ότι πίσω από τον θάνατο του Πριγκόζιν βρίσκεται το Κρεμλίνο

Πριγκόζιν: Κηδεύτηκε σε κλειστό κύκλο στην Αγία Πετρούπουλη

Σε κλειστό κύκλο τελέστηκε χθες, Τρίτη, η κηδεία του επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, σε κοιμητήριο στα περίχωρα της γενέτειράς του, Αγίας Πετρούπολης.

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «απόλυτο ψέμα» τις αιτιάσεις ότι ο Πούτιν διέταξε τον θάνατο του Πριγκόζιν για εκδίκηση.