Skip to main content

Σαουδική Αραβία και Ισραήλ έρχονται πιο κοντά μέσω… Παλαιστινιακής Αρχής

Το Ριάντ θέλει να ενισχύσει τις σχέσεις με το Τελ Αβίβ. Αλλά χρειάζεται τη στήριξη και των Παλαιστινίων σε αυτό. Στους τελευταίους υπόσχεται οικονομική βοήθεια.

Η Σαουδική Αραβία προτείνει να επαναφέρει την οικονομική βοήθεια στην Παλαιστινιακή Αρχή, σύμφωνα με Σαουδάραβες αξιωματούχους και πρώην αξιωματούχους της παλαιστιανικής πλευράς, που επικαλείται η Wall Street Journal. Όπως επισημαίνεται στο αποκλειστικό ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας, πρόκειται για μία ένδειξη ότι το αραβικό βασίλειο καταβάλλει προσπάθειες να εδραιώσει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.

Σαουδάραβες αξιωματούχοι είπαν στην WSJ ότι προσπαθούν να διασφαλίσουν τη στήριξη του Μαχμούντ Αμπάς για ανοιχτούς δεσμούς με το Ισραήλ – κάτι που θα προσέφερε νομιμοποίηση σε ενδεχόμενη συμφωνία και θα απέκρουε κατηγορίες ότι θυσιάζει τις προσπάθειες των Παλαιστινίων για ανεξάρτητο κράτος στον βωμό των δικών του συμφερόντων.

Η αναγνώριση του Ισραήλ είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα για τη Σαουδική Αραβία, καθώς έχει ηγετικό ρόλο στον μουσουλμανικό κόσμο, όπου ο στόχος για Παλαιστιανικό κράτος παραμένει βασικό αίτημα.

Ανοιχτοί σε μία συμφωνία οι Παλαιστίνιοι

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι ηγέτες των Παλαιστινίων εξετάζουν το κατά πόσον θα στηρίξουν την προσέγγιση Σαουδικής Αραβίας.

Αν τελικά αποφασίσουν να το κάνουν θα είναι μία πλήρη μεταστροφή σε σχέση με το 2020 όταν κατηγορούσαν το Ριάντ για πισώπλατη μαχαιριά, καθώς καθιέρωνε διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.

Μάλιστα η Παλαιστινιακή Αρχή στέλνει την επόμενη εβδομάδα στη Σαουδική Αραβία ομάδα υψηλόβαθμων αξιωματούχων για να συζητήσει το θέμα.

Η οικονομική στήριξη

Η Σαουδική Αραβία είναι σταθερός υποστηρικτής των Παλαιστινίων από το 1948. Το βασίλειο έχει ρίξει περισσότερα από 5 δισ. δολάρια για τη στήριξη παλαιστινιακών σκοπών. Αλλά το Ριάντ άρχισε να κόβει τη χρηματοδότηση στην Παλαιστινιακή Αρχή το 2016 εν μέσω καταγγελιών κακοδιαχείρισης και διαφθοράς. Η οικονομική στήριξη έπεσε από τα 174 εκατ. δολάρια το 2019 στο μηδέν το 2021.

Τώρα το Ριάντ θέλει να επαναφέρει τη χρηματοδότηση, εξασφαλίζοντας τη δέσμευση της Παλαιστιανικής Αρχής ότι θα καταπολεμήσει ομάδες εξτρεμιστών μαχητών και τη βία στη Δυτική Όχθη, όπως αναφέρει η WSJ.

Αν ο Αμπάς μπορεί να διασφαλίσει ότι θα λάβει αποτελεσματικά μέτρα, τότε η Σαουδική Αραβία θα αρχίσει και πάλι να στέλνει χρήμα, ενώ θα δεσμευθεί ότι η όποια συμφωνία με το Ισραήλ δεν θα υπονομεύει τις προσπάθειες για ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.