Skip to main content

Κρεμλίνο: «Ευπρόσδεκτα» τα σχόλια του πάπα Φραγκίσκου για τη μεγάλη Ρωσία- Πώς σχολιάζει το Βατικανό

REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του, το Βατικανό ζήτησε συγγνώμη την Τρίτη, λέγοντας ότι ο Πάπας δεν είχε πρόθεση να δοξάσει τον ρωσικό ιμπεριαλισμό.

«Ευπρόσδεκτα» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ τα σχόλια του Πάπα Φραγκίσκου για την κληρονομιά της Ρωσίας, που έχουν προκαλέσει ενόχληση στο Κίεβο.

«Το Κρεμλίνο καλωσορίζει τα λόγια του Πάπα της Ρώμης για την κληρονομιά της μεγάλης Ρωσίας, είναι καλό που ο ποντίφικας γνωρίζει τη ρωσική ιστορία», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πεσκόφ αναφέρεται στις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του Πάπα κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του, μέσω βίντεο, σε ομάδα νεαρών Ρώσων την Παρασκευή. Θεωρήθηκαν αναφορά στο ιμπεριαλιστικό παρελθόν της Ρωσίας.

«Είστε κληρονόμοι της μεγάλης Ρωσίας – της μεγάλης Ρωσίας των αγίων, των βασιλιάδων, της μεγάλης Ρωσίας του Μεγάλου Πέτρου, της Αικατερίνης Β’, της μεγάλης ρωσικής αυτοκρατορίας, καλλιεργημένοι, τόσος πολιτισμός, τόση ανθρωπιά… Σας ευχαριστώ για τον τρόπο σας να είστε Ρώσοι», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος.

Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του, το Βατικανό ζήτησε συγγνώμη την Τρίτη, λέγοντας ότι ο Πάπας δεν είχε πρόθεση να δοξάσει τον ρωσικό ιμπεριαλισμό.

«Ο Πάπας σκόπευε να ενθαρρύνει τους νέους να διατηρήσουν και να προωθήσουν ό,τι είναι θετικό στη μεγάλη ρωσική πολιτιστική και πνευματική κληρονομιά και σίγουρα όχι να εξυψώσει την ιμπεριαλιστική λογική και τις κυβερνητικές προσωπικότητες», δήλωσε εκπρόσωπος του Βατικανού.

Σημειώνεται ότι ο Πάπας δεν ακολούθησε το προσχέδιο της ομιλίας του, το οποίο προέτρεπε το κοινό να δίνει σημασία στην ιστορία, υπογραμμίζοντας τη σημασία για τους νέους να χτίζουν γέφυρες μεταξύ των γενεών. Επίσης, το Βατικανό δημοσίευσε μόνο τις δηλώσεις που προβλεπόταν αρχικά να κάνει. Ωστόσο, τα πρόσθετα σχόλια ακούγονται σε βίντεο που κυκλοφόρησε αργότερα.